Wykonanie
Jakiś czas temu M. zachwycała się mocno tym wynalazkiem, a ja tłumaczyłam sobie, że za dużo zabawy, a za mało z tego pożytku. Nic jednak bardziej mylnego, gdy w końcu stanęłam pod
murem z dylematem dość poważnym, bo zrobienie
tortu dla 'teściowej' to nie lada wyzwanie, lemon
curd, bo o nim
mowa odmienił można by powiedzieć moje życie, lub chociażby moje zdanie na jego temat ;) świetnie nadaje się jako baza kremu do
tortów, jako dodatek do babeczek,
lodów, naleśników i ciast czy deserów.Składniki:1 szklanka
cukru1/3 szklanki
soku z cytryny100 g
masłaskórka z 3 dużych
cytryn3
jajaTworzymy kąpiel
wodną - garnek z niewielką ilością
wody, na to metalowa miska. Do miski wlewamy sok,
cukier,
skórkę z cytryny i
masło. Rozpuszczamy i łączymy wszystkie składniki cały czas mieszając. Po chwili ściągamy z ognia i wlewamy dokładnie roztrzepane
jaja do masy po czym szybko trzepaczką lub widelcem mieszamy unikając zrobienia jajecznicy, następnie miskę na powrót kładziemy na garnek i gotujemy bez przerwy mieszając, aż do zgęstnienia. Trwa to około 10 minut. Gotowy krem przecieramy przez gęste sitko i przekładamy do słoiczka. Niebawem dodam przepis na ciasto z jego dodatkiem.:)Krem przechowujemy do 2 tygodniSmacznego!A.