Wykonanie
Stół świąteczny bez sernika? To niemożliwe.Mam kilka doskonałych przepisów na serniki, ale ten, który zobaczyłam w 'Kukbuku', zwrócił moją uwagę. Miałam w lodówce kilka opakowań
serka śmietankowego 'Twój Smak', które czekały na pomysł. Według przepisu powinno się użyć
serka 'Philadelphia', ale postanowiłam przepis wypróbować z tym, który miałam i nie pożałowałam. Sernik jest doskonały, a wykonanie szybkie i łatwe.SERNIK Z PRZYPALANYM MASŁEM
Składniki:spód:1/4 kostka
masła1 szklanka dobrej
bułki tartej, najlepiej własnoręcznie robionej2 łyżki
cukruspora szczypta
solimasa serowa:3/4 kostki
masła1/2 kubka
cukruokoło 500g
serka 'Twój Smak' ( wg przepisu jest to
serek Philadelphia ); ja dodałam jeszcze odrobinę
ricotty4
jajka2 łyżeczki skórki startej z
cytrynyJak zrobiłam:spód:1.
Masło stopiłam na patelni. Dodałam
bułkę tartą,
cukier i
sól. Smażyłam, aż
bułka się trochę zrumieniła.2. Masę wyłożyłam na spód tortownicy o średnicy 23cm. Mocno ją ugniotłam i włożyłam tortownicę do lodówki, żeby stwardniała.
masa serowa:1.
Masło stopiłam na patelni na średnim ogniu. Kiedy się stopiło, nadal podgrzewałam, ciągle mieszając, aż zbrązowiało. Zdjęłam je z ognia i ostudziłam.2.
Cukier dobrze wymieszałam z
masłem używając miksera. Dodałam
serek i nadal mieszałam, a
potem wrzucałam po jednym
jajku, ciągle ucierając. Dodałam startą
skórkę z cytryny. Gotową masę
serową wyłożyłam na spód z
bułki tartej.3. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Sernik piekłam przez około 60 minut.
Przed podaniem i wyjęciem z blaszki, sernik musi całkowicie wystygnąć. Najlepiej włożyć go na jakiś czas do lodówki.
Masło dominuje w smaku i
spodu i masy serowej, a całość, nie za słodka, lekko słonawa i z domieszką
cytryny, to doskonała kombinacja smaków i aromatów.To wianek z bukszpanu, który zrobiłam na warsztatach zorganizowanych pod hasłem 'Wianek Wielkanocny'. Jest pękaty, pięknie zielony, ozdobiony
gęsimi jajkami.