ßßß Cookit - przepis na LEMON CURD

LEMON CURD

nazwa

Składniki

Wykonanie

Lemon curd to popularny krem cukierniczy przygotowywany na bazie cytryn. Można nazwać go budyniem cytrynowym. Z tą różnicą, że spoiwem i zagęstnikiem dla składników jest masło oraz jajka, a nie jak w przypadku budyniu, mąka. Krem ten doskonale nadaje się do przekładania ciast, nadziewania pączków, zdobienia babeczek czy jako dodatek do bezy. Lemon curd jest niezwykle prosty do wykonania. Cały proces ogranicza się do połączenia wszystkich składników i podgrzewania ich na parze wodnej do czasu aż mieszanka zacznie gęstnieć. Następnie krem należy wystudzić i schłodzić w lodówce. Wówczas nabierze odpowiedniej, kremowej konsystencji. Jeśli zależy Wam, aby curd był gładki, jeszcze ciepły przetrzyjcie przez sitko. Ja jednak wolę wersję z wyczuwalną skórką cytrynową.
składniki (ok. 250 g):
2 duże cytryny
70 g masła
80 g cukru
2 jajka
Cytryny umyć i osuszyć. Do szklanej miski zetrzeć skórkę z owoców oraz wycisnąć sok. Dodać cukier, roztrzepane jajka oraz masło. Miskę zawiesić nad małym rondelkiem z gorącą wodą i mieszając rózgą podgrzewać na średnim ogniu do zgęstnienia masy (ok. 15-20 minut). Otrzymany krem odstawić do całkowitego wystudzenia (np. 20 minut na kratce, później w zamrażarce), a następnie wyłożyć nim kruchy spód i wstawić do lodówki na czas przygotowania bezy.
Źródło:http://www.krainasosny.pl/p/lemon-curd.html