Wykonanie
Lemon
curd to popularny krem cukierniczy przygotowywany na bazie
cytryn. Można nazwać go
budyniem cytrynowym. Z tą różnicą, że spoiwem i zagęstnikiem dla składników jest
masło oraz
jajka, a nie jak w przypadku budyniu,
mąka. Krem ten doskonale nadaje się do przekładania ciast, nadziewania pączków, zdobienia babeczek czy jako dodatek do
bezy. Lemon
curd jest niezwykle prosty do wykonania. Cały proces ogranicza się do połączenia wszystkich składników i podgrzewania ich na parze
wodnej do czasu aż mieszanka zacznie gęstnieć. Następnie krem należy wystudzić i schłodzić w lodówce. Wówczas nabierze odpowiedniej, kremowej konsystencji. Jeśli zależy Wam, aby
curd był gładki, jeszcze ciepły przetrzyjcie przez sitko. Ja jednak wolę wersję z wyczuwalną
skórką cytrynową.
składniki (ok. 250 g):2 duże
cytryny70 g
masła80 g
cukru2
jajkaCytryny umyć i osuszyć. Do szklanej miski zetrzeć skórkę z
owoców oraz wycisnąć sok. Dodać
cukier, roztrzepane
jajka oraz
masło. Miskę zawiesić nad małym rondelkiem z gorącą
wodą i mieszając rózgą podgrzewać na średnim ogniu do zgęstnienia masy (ok. 15-20 minut). Otrzymany krem odstawić do całkowitego wystudzenia (np. 20 minut na kratce, później w zamrażarce), a następnie wyłożyć nim kruchy spód i wstawić do lodówki na czas przygotowania
bezy.