Wykonanie
Chłodny jesienny wieczór... przeglądam moje ulubione blogi kulinarne i wszędzie widzę szał w komentarzach dotyczący "lemon
curd", że wyśmienity, że doskonały na chandrę, no i co najważniejsze nieskompilowany!A więc do dzieła
Składniki:- sok z 3
cytryn- skórka otarta z 2
cytryn- 100 g
masła dobrej jakości (czyli zazwyczaj pół kostki)- 150 g
cukru- 3 całe
jajkaMój przysmak postanowiłam przygotować w kąpieli
wodnej ponieważ obawiałam się, że za pierwszym razem przypalę i będzie
musztarda po obiedzie :) a szkoda by było takich ładnych
cytryn.Mój sposób przygotowania:Na garnek z gotującą się
wodą stawiam szklaną miskę do której wrzucam
masło (byle nie słone),
cukier,
sok z cytryn oraz ich skórkę (pamiętajcie aby usunąć jej białą błonkę bo inaczej gorycz gwarantowana).Wszystkie składniki mieszam silikonowa
łopatką, aż do połączenia się składników w jednolitą masę.W międzyczasie w drugiej misce rozbijam
jajka (całe) i ubijam je delikatnie trzepaczką.Następnie bardzo powoli dodaję je do mojej masy cytrynowej, cały czas mieszając - ok. 3 minut intensywnie trzepaczką, a następnie przez około 10 min mieszam delikatnie silikonowa
łopatką do uzyskania odpowiedniej gęstości ( u mnie było to konsystencja budyniu).GOTOWEPolecam przelać do słoiczków jeszcze ciepłe.Dodatkowe informację- z powyższych składników otrzymacie 2 słoiczki 0,25l- czas przygotowania max. 20 min- smak słodko-kwaśny- zastosowanie: tosty, naleśniki, ciasta i łyżeczką ze słoika :)- przechowywać w lodówce- koszt: ok. 6 zł- poziom trudności: bardzo łatwyPodsumowanieCo prawda mój mąż stwierdził, że on jest prosty chłop i albo coś jest słodkie albo kwaśne w związku z czym nie bardzo podszedł mu ten smak, jednakże już po kilku godzinach pierwszy słoiczek wyparował więc chyba jednak słodko-kwaśny też jest odpowiedni :)POLECAM i czekam na Wasze opinie