Wykonanie
Lemon
curd … pyszny, orzeźwiający
cytrynowy krem … idealny do ciast,
ciasteczek, deserów … rewelacyjne sprawdza się z
bezą i kruchym
ciastem … prosty i dość szybki w przygotowaniu … można go przechowywać nawet do dwóch tygodni w lodówce, ale raczej tak długo tam nie wytrzyma 😉 . Polecam dwie tarty z zastosowanie lemon
curd, obie pyszne! Pierwsza (
tarta z lemon
curd i
bezą) z dostojną, chrupiącą z zewnątrz i mięciutką w środku
bezą upieczoną na kruchym spodzie posmarowanym
cytrynowym kremem. Druga (
tarta z lemon
curd i bezikami) równie pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu pod warunkiem, że składniki na tarte przygotujemy wcześniej a gdy np. odwiedzą nas niezapowiedziani goście … lub po prostu mamy ochotę na coś pysznego, orzeźwiającego i słodkiego wystarczy tylko na kruchym spodzie rozsmarować krem i przyozdobić
bezami !
Składniki na ok 500 ml:3 duże niewoskowane
cytryny ( sok + skórki otarte z wszystkich
cytryn)3 duże
jajka170 g
cukru120 g
masłaWykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, zaparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Odstawiamy.
Jajka wbijamy do metalowej miski dodajemy
cukier. Składniki roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej. Miskę ustawiamy na garnku z lekko gotującą się
wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra
wody. Do
jajek i
cukru dodajemy
sok z cytryny,
masło oraz
skórkę cytrynową. Składniki cały czas mieszamy rózgą do czasu aż krem zacznie gęstnieć (trwa to ok 10 minut).
Cytrynowy krem przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i otrzymać idealnie gładki krem. Lemon
curd przelewamy do słoika, odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy do dwóch tygodni w lodowce.Smacznego!