Wykonanie
Mój syn, razem z moim tatą przemierzyli ostatnio około 350 km na rowerach, w pielgrzymce do Częstochowy. Na taką wyprawę, a przynajmniej na jej początek, przygotowałam im dwie partie drożdżówek. Oto pierwsze z nich. Wykonane na podstawie tego Mirabelkowo - Liskowego przepisu .
Ciasto:500 g
mąki pszennej (użyłam około 550, ale to zależy od rodzaju
mąki)20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)40 g
cukru2
jajka50 g
masła lub 1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mlekaszczypta
soliNadzienie:400 g
białego sera3 łyżki
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
cukru waniliowegogarść
malinDo posmarowania: roztrzepane
jajko lub
mlekoWykonanie:Zrobić zaczyn: wymieszać
drożdże z odrobiną
cukru i
mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z
masłem lub
olejem,
cukrem i
solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z
jajkami. Dodać
mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h., aż podwoi swoją objętość.Przygotować nadzienie
serowe: wszystkie składniki (bez
owoców) utrzeć.Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować
serem i posypać
malinami. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego
boku. Kroić na około 1 - 2 cm kawałki. Ułożyć je na blasze. Posmarować
jajkiem lub
mlekiem.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
/wydrukuj przepis/