ßßß Cookit - przepis na Razowe drożdżówki z serem

Razowe drożdżówki z serem

nazwa

Wykonanie

To drugie drożdżówki, które pojechały na rowerową wyprawę. Tym razem robione nie dla syna, który za serowymi nie przepada, a dla dziadka. W końcu na swoim rowerze musi dźwigać dodatkowo sakwę z ekwipunkiem. Opierałam się na tym przepisie na drożdżówki Mirabelki.
Ciasto:
250 g mąki pszennej 270 g mąki pszennej razowej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
2 jajka
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
400 g białego sera
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Do posmarowania: roztrzepane jajko
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąki wymieszane z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h., aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć (ja zmiksowałam).
Z ciasta rozwałkować cienki placek. Rozsmarować na nim farsz i zwinąć w rulon. Pociąc na około 2 cm plasterki i wyłożyć je na blasze. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10 minut. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/07/Razowe-drozdzowki-z-serem.html