ßßß Cookit - przepis na Donaty (donuts)

Donaty (donuts)

nazwa

Wykonanie

Pin It
Na zakończenie Karnawału proponuję Wam jeszcze amerykańskie ciacha, czyli donuty. Możemy je podawać polukrowane lub oblane polewą czekoladową. Fajnie wyglądają przyozdobione kolorową posypką cukrową.
Przepis pochodzi z książki "Nueva York. Recetas de culto" Marca Grossmana.
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na 16 sztuk
Składniki:
415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej)
5 g świeżych drożdży
180 ml letniego mleka
35 g rozpuszczonego masła
50 g cukru
1 jajko
szczypta soli
olej do smażenia
Lukier:
150 g cukru pudru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
5 łyżeczek mleka
kolorowa posypka
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wykrawamy donaty. Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka. Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy za złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy.
Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/02/donaty-donuts.html