Wykonanie
Smak mojego dzieciństwa! Ostatnio,
jadłam je wiele wiele lat temu. Dzisiaj powróciłam do nich, zupełnie przez przypadek. Ahhh miło jest tak sobie przypomnieć taki smak. U mnie koniecznie z
cukrem pudrem. A u Was?
'racuchy drożdżowe'Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej- 5 g świeżych
drożdży- 250 ml
mleka- 2
jajka- 1 łyżka
cukru (może być
cukier puder)- szczypta
soli- 1 litr
oleju do smażenia
Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłego
mleka, z
cukrem i 1 łyżką
mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min).
Mąkę przesiać do miski. Dodać
jajka, pozostałe
mleko,
sól i
drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości).Do wysokiego i szerokiego garnka wlać
olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym
oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego
oleju. Smażyć jak pączki.Po wyjęciu z
oleju, od razu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu.Jeszcze ciepłe racuchy posypać
cukrem pudrem.Smacznego!