Wykonanie
30 stycznia 2015Składniki:Zaczyn:50 g.
drożdży1 łyżka
cukru1 szklanka letniego
mleka1/2 szklanki
mąki pszennejCiasto:0,5 kg
mąki100g.
masła 82%2
jajkaszczypta
soliDodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:Zaczyn:
Drożdże w kruszyć do miski dodać
cukier oraz
mąkę.Wymieszać by zaczyn miał konsystencję kwaśnej
śmietany(ew. dodać jeszce
mąki). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.15 minut. wyrośnięcia.Cisto:
masło rozpuścić , odstawić do wystygnięcia.do miski wsypać
mąkę ,
sól , dodać wyrośnięte
drożdże , zimne
masło oraz
jajka.Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto ok 10 min.Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętościWyrośnięte ciasto rozwałkować i ciąć na paski , które przekrawać na 3-4 części.W każdym pasku na środku zrobić ukośne nacięcie nożem przez które przewijać jeden z końcu
faworka.Smażyć porcjami w głębokim, rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron.Wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.Zimne oprószyć
cukrem pudrem.SmacznegoPost navigation←
Mięso Amura jest bardzo soczyste i delikatnie tłuste , smakiem przypomina tradycyjnego
Karpia. Sos
śmietanowo-
pistacjowy nadaje rybie oryginalności.
Pistacje podczas pieczenia lekko miękną , oddają swój smak,aromat i kolor
śmietanie.Aromatyczne spaghetti o ciekawym smaku. →