ßßß Cookit - przepis na Obowiązkowa , uwielbiana przez małych i dużych przekąska podczas karnawału .

Obowiązkowa , uwielbiana przez małych i dużych przekąska podczas karnawału .

nazwa

Wykonanie

30 stycznia 2015
Składniki:
Zaczyn:
50 g. drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka letniego mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
Ciasto:
0,5 kg mąki
100g. masła 82%
2 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże w kruszyć do miski dodać cukier oraz mąkę.Wymieszać by zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany(ew. dodać jeszce mąki). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.15 minut. wyrośnięcia.
Cisto:masło rozpuścić , odstawić do wystygnięcia.
do miski wsypać mąkę , sól , dodać wyrośnięte drożdże , zimne masło oraz jajka.
Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto ok 10 min.
Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ciąć na paski , które przekrawać na 3-4 części.
W każdym pasku na środku zrobić ukośne nacięcie nożem przez które przewijać jeden z końcu faworka.
Smażyć porcjami w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Post navigation
Mięso Amura jest bardzo soczyste i delikatnie tłuste , smakiem przypomina tradycyjnego Karpia. Sos śmietanowo-pistacjowy nadaje rybie oryginalności.Pistacje podczas pieczenia lekko miękną , oddają swój smak,aromat i kolor śmietanie.
Aromatyczne spaghetti o ciekawym smaku. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/obowiazkowa-uwielbiana-przez-malych-i-duzych-przekaska-podczas-karnawalu