ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka codzienna z kruszonką

Drożdżówka codzienna z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Właściwie to nie drożdżówkę miałam wczoraj piec, a chleb, bo skończyło nam się pieczywo. Gdy chleb był już w piekarniku, mąż niezobowiązująco zagadnął: a może by kiedyś upiec drożdżówkę, i żeby było dużo kruszonki... Nie zastanawiałam się nawet minuty ;) Tak więc na kolację była jeszcze ciepła, mięciusia i pachnąca bułka ze szklanką zimnego mleka. Podejrzewam, że ten smak musi coś wspólnego z Niebe m :)
Składniki na blachę 20 x 30 cm :
40 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 pełna łyżeczka mąki
5 łyżeczek ciepłego mleka
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki oleju
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka :
150 g. zimnego masła
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie :
Składniki kruszonki rozcieram w palcach, aż utworzy się jednolita kaszka, odstawiam do lodówki.
W miseczce ucieram na pastę drożdże, cukier, mąkę i mleko. Ostawiam miskę w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajka w temperaturze pokojowej, mleko, cukier puder, waniliowy i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam ciasto kilka minut, będzie mocno klejące. Dolewam olej i wyrabiam jeszcze kilka minut. Odstawiam pod przykryciem na godzinę, ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazowuję lekko kilkukrotnie uderzając w nie dłonią, króciutko zagniatam. Przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką blachy, wyrównuję. Na górę wykładam kruszonkę. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. godzinę.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/11/drozdzowka-codzienna-z-kruszonka.html