Wykonanie
Przepis na szybkie mini pączki, które … zawsze się udają 🙂 Pączki można smażyć od razu! Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcie, co znacznie skraca czas przygotowania! Pączusie są na zewnątrz chrupiące, w środku puszyste. Obtaczane w cukrze pudrze lub w cukrze wymieszanym z
cynamonem … smakują wybornie! Mają tylko jeden „minus” szybko znikają 😉
Składniki:650 g
mąki pszennej2 szklanki
mleka2
jajka100 g
masła2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego8 g suchych
drożdżyszczypta
soliDodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do smażeniaWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże, łyżkę
cukru i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem i pozostałym
cukrem.
Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
jajka i ciepłe
mleko z
masłem i
cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, lub miksera z końcówka haka. Przykrywamy ręcznikiem i zazwyczaj odstawiamy do wyrośnięcia (ja tym razem jednak nie miała czasu, wiec od razu zabrałam się za pieczenie:) uwaga! pączusie wyszły idealne!). Od ciasta odrywamy kawałki wielkości
orzecha włoskiego, formujemy małe kuleczki i odkładamy na stolnicę posypaną
mąką. Mini pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na papierowy ręcznik, a następnie jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!