Wykonanie
Rozchodzący się po całym domu zapach
drożdżowego ciasta … uwieeeelbiam :). U mnie tym razem przyczyną tego wspaniałego aromatu są puszyste drożdżówki z dodatkiem świeżych, pachnących
truskawek, chrupiącą kruszonką i sporą porcją słodkiego lukru.
Składniki na ok. 14-15 drożdżówek500 g
mąki pszennej7 g suchych
drożdży1 ½ szklanki ciepłego
mleka100 g
masła1
jajko½ szklanki
cukruszczypta
soliSkładniki na kruszonkę¾ szklanki
mąki pszennej70 g
masła½ szklanki
cukru1
cukier waniliowy¼ szklanki
olejuDodatkowo:dwie garście
truskawek (umytych, obranych z szypułek i pokrojonych na mniejsze części)Składniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru1-2 łyżki gorącej
wodyWykonanie:W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże i
sól. Mieszamy. Następnie do miski z
mąką i
drożdżami wbijamy
jajko i wlewamy ciepłe (nie gorące!)
mleko z
masłem i
cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 190 st. C (ja piekę z termoobiegiem).Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną
mąką, chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą część sprężystego ciasta rozciągamy formując prostokąty grubości ok. 1 cm. Prostokąty kroimy na ok. 1,5 cm paski. Każdy pasek zwijamy w
ślimaka dodatkowo skręcając go podczas zwijania. Tak uformowane drożdżówki przekładamy w sporych odstępach na blachy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę.Do miski wsypujemy
mąkę,
cukry, dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki mieszamy ręką formując w palcach kruszonkę. Dodajemy
olej i czynność powtarzamy.Na przygotowane drożdżówki rozkładamy
truskawki, a następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy na ok. 15-20 min do piekarnika. Drożdżówki będą gotowe, gdy się ładnie zarumienią.W czasie jak drożdżówki się pieką, przygotowujemy
lukier. Do
cukru pudru dolewamy w małych porcjach gorącą
wodę i mieszamy.
Lukier powinien
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Upieczone, rumiane drożdżówki zaraz po wyjęciu z piekarnika polewamy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia.Smacznego!