ßßß Cookit - przepis na Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji chciałabym życzyć Wam Wszystkim i każdemu z osobna wiele dobrego. Zdrowych, błogosławionych świąt, pełnych radości i ciepła rodzinnego. Mam nadzieję, że święta w tym roku przyniosą Wam wiele niezapomnianych chwil.
Dzisiejsza propozycja to chałka z kruszonką, która gości w wielu domach na wigilijnym stole. Jest łatwa w wykoaniu i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.
Składniki:
Chałka:
2 szklanki mąki pszennej
25 g. drożdży
1 jajko + 1 białko do posmarowania
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
garść rodzynek
2 łyżki masła
szczypta soli
Kruszonka:
100 g. mąki pszennej
50 g. mąki krupczatki
50 g. masła
50 g. cukru pudru
odrobina oleju
Etapy przygotowania:
1. w niewielkim garnuszku delikatnie podgrzewamy 3/4 szklanki mleka (zbyt ciepłe spowoduje, że drożdże nam nie urosną), dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całośc ucieramy tak aby nie było grudek i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut.
2. W czasie kiedy drożdże Nam rosną ucieramy jajko z pozostałymy dwiema łyżkami cukru do białości. Masło roztapiamy w pozostałym mleku i pozostawiamy na wystygnięcia.
3. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą i rodzynkami. Dodajemy rozczyn, utarte jajko oraz mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut lub do momentu podwojenia objętości
3. Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki zagniatamy palcami do powstania okruchów.
4. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, spłaszczamy za pomocą wałka i dzielimy na 3 paski. z każdej części formujemy wałek i zaplatamy w warkocz.
5. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 – 25 minut.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/chalka-z-kruszonka