Wykonanie
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji chciałabym życzyć Wam Wszystkim i każdemu z osobna wiele dobrego. Zdrowych, błogosławionych świąt, pełnych radości i ciepła rodzinnego. Mam nadzieję, że święta w tym roku przyniosą Wam wiele niezapomnianych chwil.Dzisiejsza propozycja to
chałka z kruszonką, która gości w wielu domach na wigilijnym
stole. Jest łatwa w wykoaniu i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.
Składniki:
Chałka:2 szklanki
mąki pszennej25 g.
drożdży1
jajko + 1
białko do posmarowania3 łyżki
cukru1/2 szklanki
mlekagarść
rodzynek2 łyżki
masłaszczypta
soliKruszonka:100 g.
mąki pszennej50 g.
mąki krupczatki50 g.
masła50 g.
cukru pudruodrobina
olejuEtapy przygotowania:1. w niewielkim garnuszku delikatnie podgrzewamy 3/4 szklanki
mleka (zbyt ciepłe spowoduje, że
drożdże nam nie urosną), dodajemy
drożdże, 1 łyżkę
cukru i 1 łyżkę
mąki. Całośc ucieramy tak aby nie było grudek i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut.2. W czasie kiedy
drożdże Nam rosną ucieramy
jajko z pozostałymy dwiema łyżkami
cukru do białości.
Masło roztapiamy w pozostałym
mleku i pozostawiamy na wystygnięcia.3.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z
solą i
rodzynkami. Dodajemy rozczyn, utarte
jajko oraz
mleko z
masłem. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut lub do momentu podwojenia objętości3. Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki zagniatamy palcami do powstania okruchów.4. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, spłaszczamy za pomocą wałka i dzielimy na 3 paski. z każdej części formujemy wałek i zaplatamy w warkocz.5. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy
białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 – 25 minut.
Smacznego !!