Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 40g
cukru- 500g
mąki pszennej- 20g świeżych
drożdży- 3
jajka- szczypta
soli- 1 szklanka
mleka- 50g
masła*na nadzienie- 1
żółtko- 2 łyżki
cukru pudru- 1 op.
cukru waniliowego- 40g białego mielonego
sera- 1 szklanka
malinSposób przygotowania:1.
Drożdże mieszamy z odrobiną
mleka,
cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Podgrzane
mleko mieszamy z
masłem, pozostałym
cukrem i
solą. Gdy lekko przestygnie dodajemy 2
jajka,
mąkę wymieszaną z zaczynem
drożdżowym, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.2.
Ser ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym oraz z
żółtkiem.3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy , smarujemy masą
serową, posypujemy umytymi i odsączonymi
malinami. Ciasto zwijamy na kształt rolady, następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką, lekko spłaszczając. Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach (powinny się zrumienić). Gdy lekko ostygną wykładamy na talerz.Inspiracja:stokolorowkuchni