Wykonanie
Drożdżówki zawsze kojarzą mi się z wypadami nad jezioro. Moja mama zawsze wieczorami robi wtedy
bułki drożdżowe z
wiśniami lub
jagodami i cała rodzinka po kąpieli w jeziorku zajada się nimi. Do tej
pory nie próbowałam nawet robić takich bułeczek, no bo po co, skoro moja mama jest w tym mistrzynią. Kiedy jednak zobaczyłam drożdżówki z
serem u Liski coś we mnie pękło. Takich jeszcze w końcu nie
jadłam.Kiedy zabrałam się za robienia, mój
synio zaczął kręcić nosem na
ser i dlatego postanowiłam, że pierwsza partia (robiona z połowy porcji) będzie jednak z
jabłkami. Nie uśmiechało mi się samodzielne jedzenie 8 drożdżówek. Robiłam je w niedzielne popołudnie a na poniedziałk zostały do pracy i szkoły tylko 2 sztuki. Dlatego też już po dwóch dniach zrobiłam je znowu (tym razem z całej porcji). Połowę wypełniłam ponownie
jabłkami a resztę
serem - zgodnie z przepisem. Znikły równie szybko :)
Przepis pochodzi z książki:
Drożdżowe Wypieki, Małgorzaty Zielińskiej/ok. 16 drożdżówek/Ciasto:500 g
mąki pszennej (ja użyłam ok. 600 g, gdyż moje ciasto było zbyt luźne, L, ja też k.)20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)40 g
cukru2
jajka50 g
masła lub 1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mlekaszczypta
soliNadzienie:400 g
białego sera3 łyżki
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
cukru waniliowegoDo posmarowania: roztrzepane
jajkoZrobić zaczyn: wymieszać
drożdże z odrobiną
cukru i
mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z
masłem lub
olejem,
cukrem i
solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z
jajkami. Dodać
mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h., aż podwoi swoją objętość.Przygotować nadzienie
serowe: wszystkie składniki utrzeć.Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnieć je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.Wersja z
jabłkami:Ciasto robiłam z połowy porcjiNadzienie:3
jabłka1 łyżka
cukru1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki, lub mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię i lekko poddusić. Posypać
przyprawami i
cukrem, wymieszać i ostudzić.Z wyrośniętego ciasta uformować 9 lub 8 bułeczek, w środek każdej nałożyć porcję
jabłek i zakleić. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec tak jak drożdżówki z
serem.
/wydrukuj przepis/