ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Smaczne i zdrowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno :)
Jak najbardziej polecam na śniadanie do kubka ciepłego kakao. W moim domu jemy również na kolację.
Hmmmm.... szkoda, że moi domownicy nie dadzą się skusić na to, abym podała im również na obiad ;)) , wówczas z pewnością miałabym więcej czasu na publikacje tego co natworzyłam w swojej ulubionej kuchni. A przyznam, że trochę mi się tego nazbierało!
Ciasto to piekę już od wielu lat. Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką z niepokaźnej książeczki "Ciasta Siostry Leonilli" . Kruszonki nie dodaję, lecz wspomniane już jabłka i z tego też względu dodaję do ciasta więcej cukru.
Składniki (na formę o wym. 28x40 cm):
500g mąki pszennej
50g drożdży + 1 łyżka cukru
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100g masła
1 łyżka oliwy lub oleju
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
5 - 6 jabłek (u mnie koksa królewska)
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie :
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe), mieszamy grubą, drewnianą łyżką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia nakrywając ściereczką.
W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na szesnastki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia. Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
Naukowiec zwraca się do swojej żony:
- Czy możesz kochanie podzielić się sekretem wypieku tego ciasta, które upiekłaś na moje urodziny?
Zrobiłbym wielką rewolucję w produkcji cegły.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/01/CIASTO-DROZDZOWE-Z-JABLKAMI.html