Wykonanie
To ciasto ostatnio robię na okrągło. Kończy się jedno piekę następne. Po prostu taka jest tego potrzeba, jest bardzo smaczne, więc moi najbliżsi domagają się ciągłości.Piekę je z chęcią, bo spośród
ciast drożdżowych, to jest mało wymagające, przede wszystkim odchodzi żmudne jego wyrabianie, które z pewnością wielu zniechęca. To ciasto nie wymaga długotrwałego miętoszenia, lubi gdy się da mu spokój, aby mogło sobie wypocząć i wyrosnąć. Im dłużej, tym lepiej. Gdy pójdzemy na taki układ z pewnością odpłaci się nam pięknym, puszystym wypiekiem.Od kiedy znalazłam w niepokaźnej książeczce "Ciasta Siostry Leonilli" przepis na drożdżówkę z kruszonką od tej
pory wszelkie
drożdżowe wypieki robię przeważnie właśnie w poniżej przedstawiony sposób.
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):500g
mąki pszennej50g
drożdży + 1 łyżka
cukru1
jajko i 2
żółtka1 szklanka
mleka100 g
masła1 łyżka
oliwy lub
oleju¾ szklanki
cukru¼ łyżeczki
soliok.1 kg
śliwek węgierekSkładniki kruszonki :100g
mąki pszennej60 g
masła schłodzonego60 g
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowegoWykonanie ciasta :
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką
cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę
oliwy lub
oleju.
Mleko podgrzewamy.
Jajka ubijamy z
cukrem, dodajemy
sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej
mąki (
mleko powinno być lekko ciepłe, a
masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.W tym czasie przygotowujemy
śliwki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż i usuwamy pestki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, ewentualnie z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wciskamy w ciasto połówki
śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.W tym czasie wykonujemy kruszonkę * i posypujemy równomiernie wierzch ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).* Wykonanie kruszonki :Dobrze schłodzone
masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej
mąki. Palcami rozcieramy grudki
masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba
cukry jeszcze przez chwilę rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Polecam również :