Wykonanie
Najlepsze na świecie
ciasto drożdżowe robiła moja Babcia. Zawsze patrzyłam na nią z podziwem z jaką siłą i umiejętnością wyrabia ciasto. Zapach
ciasta drożdżowego pamiętam do dzisiaj i kojarzy mi się ze spokojnym i bezpiecznym domem. Niestety, nie udało mi się poznać sekretu babcinego ciasta, ponieważ zawsze odpowiadała, że robi je "na oko".Przepis na
ciasto drożdżowe, które Wam dzisiaj prezentuję zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz "Słodki Świat". I jak zwykle, Ewa nie zawiodła mnie. Ciasto wyszło, tak jak zapewniała - miękkie, puszyste i naprawdę rewelacyjne w smaku, a słodka kruszonka dopełniła całości. Myślę, że Babcia byłaby ze mnie dumna! :-)Ciasto:700 g
mąki tortowej5 łyżek
mąki tortowej na zaczyn3
jajka2
żółtka80 g
drożdży1 szklanka
mleka150 g
cukru1
cukier waniliowy1/2 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
soliaromat pomarańczowy (parę kropel do smaku)Kruszonka:1/4 kostki zimnego
masła3 łyżki
cukru pudru4 łyżki
mąki tortowej1
cukier waniliowyCiasto: Letnie
mleko wlewamy do dużej miski. Dodajemy
cukier i
drożdże, które rozpuszczamy w
mleku. Następnie dodajemy 5 łyżek
mąki tortowej, lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn
drożdżowy wyrośnie (około 20-30 minut). Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie ciasto wyrabiamy maszyną (ja wyrabiałam 12-15 minut) lub rękami (około 30 minut). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż
potroi swoją objętość (może to potrwać nawet 1 i 1/2 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki (25x36) posmarowanej
masłem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.Kruszonka: Zimne
masło,
cukier puder,
mąkę i
cukier waniliowy rozcieramy w palcach, aż powstanie sypka kruszonka. Posypujemy nią ciasto.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"Smacznego!