ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 125 mililitrówmąka 500 gramówcukier waniliowy 1 sztukcukier 50 gramówdrożdże 50 gramówmasło 100 gramówjajka 2 sztuksól 1 szczyptamarcepan 200 gramówmasa makowa 2 puszkazółtka 1 sztukśmietana 2 łyżek stołowychcukier kryształ 20 gramówcukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Mleko lekko podgrzać. Odlać kilka łyżek i rozprowadzić w nim drożdże oraz odrobinę mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, masło, jajka oraz sól, a na końcu wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Marcepan zetrzeć na drobnej tarce. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x35 cm. Ciasto posmarować równomiernie masą makową i posypać marcepanem. Zrolować z dłuższej strony, lekko wydłużyć i uformować wieniec. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić zygzakowate nacięcia. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować wierzch wieńca. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach pieczenia wyjąć ciasto i posypać cukrem kryształem, wstawić ponownie do piekarnika. Wystudzony wieniec posypać obficie cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 125 mililitrówmąka 500 gramówcukier waniliowy 1 sztukcukier 50 gramówdrożdże 50 gramówmasło 100 gramówjajka 2 sztuksól 1 szczyptamarcepan 200 gramówmasa makowa 2 puszkazółtka 1 sztukśmietana 2 łyżek stołowychcukier kryształ 20 gramówcukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Mleko lekko podgrzać. Odlać kilka łyżek i rozprowadzić w nim drożdże oraz odrobinę mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, masło, jajka oraz sól, a na końcu wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Marcepan zetrzeć na drobnej tarce. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x35 cm. Ciasto posmarować równomiernie masą makową i posypać marcepanem. Zrolować z dłuższej strony, lekko wydłużyć i uformować wieniec. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić zygzakowate nacięcia. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować wierzch wieńca. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Po 20 minutach pieczenia wyjąć ciasto i posypać cukrem kryształem, wstawić ponownie do piekarnika. Wystudzony wieniec posypać obficie cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: