ßßß Cookit - przepis na Placek rabarbarowy z kruszonką

Placek rabarbarowy z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ze wszystkich wypieków ciasta drożdżowe wydają mi się najtrudniejsze i najbardziej nieprzewidywalne. Ileż razy zdarzało mi się wyciągać z piekarnika klapnięte niewypały, wielkie spieczone monstra i inne indywidua. Ale w sezonie po prostu trzeba zrobić drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką. Oto sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi.
Składniki
Ciasto:
500g mąki
40g drożdży
200ml mleka
Sól
2 jajka
3 żółtka
100g cukru
150g masła
1/2 kg rabarbaru
Kruszonka:
150g mąki
100g masła
100g cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
Rabarbar dokładnie umyj, pokrój w niewielkie kawałki.
Drożdże pokrusz, wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Kiedy staną się płynne (zajmie to mniej niż minutę), wlej letnie mleko, wsyp 100g mąki i szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Żółtka i jajka ubij z resztą cukru na puszystą masę.
W niewielkim rondelku rozpuść masło – na małym gazie, ostrożnie, nie może się przypalić!
Połącz jajka z wyrośniętym rozczynem, dodaj resztę mąki.
Wyrabiaj ręką około 10 minut (raczej dłużej niż krócej!).
Do wyrobionego ciasta wlej roztopione masło i wyrabiaj, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem.
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto.
Na wierzchu rozłóż pokrojony rabarbar i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Po około 20 minutach nastaw piekarnik na 190 stopni.
Posiekaj w mące i cukrze pudrze zimne masło i rękami ugnieć kruszące się ciasto.
Rozrzuć kruszonkę równomiernie na wyrośniętym cieście.
Piecz 30-35 minut.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/12/placek-rabarbarowy-z-kruszonka