Wykonanie
Ze wszystkich wypieków
ciasta drożdżowe wydają mi się najtrudniejsze i najbardziej nieprzewidywalne. Ileż
razy zdarzało mi się wyciągać z piekarnika klapnięte niewypały, wielkie spieczone monstra i inne indywidua. Ale w sezonie po prostu trzeba zrobić
drożdżowy placek z
rabarbarem i kruszonką. Oto sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi.
SkładnikiCiasto:500g
mąki40g
drożdży200ml
mlekaSól2
jajka3
żółtka100g
cukru150g
masła1/2 kg
rabarbaruKruszonka:150g
mąki100g
masła100g
cukru pudrułyżeczka
cukru waniliowegoPrzygotowanie
Rabarbar dokładnie umyj, pokrój w niewielkie kawałki.
Drożdże pokrusz, wymieszaj z 2 łyżkami
cukru. Kiedy staną się płynne (zajmie to mniej niż minutę), wlej letnie
mleko, wsyp 100g
mąki i szczyptę
soli i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Żółtka i
jajka ubij z resztą
cukru na puszystą masę.W niewielkim rondelku rozpuść
masło – na małym gazie, ostrożnie, nie może się przypalić!Połącz
jajka z wyrośniętym rozczynem, dodaj resztę
mąki.Wyrabiaj ręką około 10 minut (raczej dłużej niż krócej!).Do wyrobionego ciasta wlej roztopione
masło i wyrabiaj, dopóki tłuszcz nie połączy się z
ciastem.Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto.Na wierzchu rozłóż pokrojony
rabarbar i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut.Po około 20 minutach nastaw piekarnik na 190 stopni.Posiekaj w
mące i cukrze pudrze zimne
masło i rękami ugnieć kruszące się ciasto.Rozrzuć kruszonkę równomiernie na wyrośniętym cieście.Piecz 30-35 minut.Smacznego!