Wykonanie
            Dziś, rurki z kremem. Czyli kruche ciasto z masą pysznego kremu patissiere. Sam przepis nie jest skomplikowany, ale rurki są dość czasochłonnym deserem. Dodatkowo, do ich przygotowania będziemy potrzebować specjalnych stożkowych foremek. Jeśli jednak chcesz spróbować, zapraszam :)CIASTO:250 g 
mąki125 ml 
śmietany(18%)125 g 
masła(w temperaturze pokojowej)szczypta 
soliKREM:1 
jajko3 
żółtka60 g 
cukru pudru300 ml 
mleka50 g 
mąki pszennej1 
cukier waniliowy50 g miękkiego 
masłaKrem można modyfikować, dodając różne aromaty(np. 
rum) lub sok z cytryny/limonki, ja ostatnio użyłam 
nalewki arbuzowejDODATKOWO:2 
żółtka(do posmarowania)
cukier kryształ(do obtoczenia)PRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, by składniki jak najlepiej się połączyły, następnie szybko zagniatamy, zawijamy w folie i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 mm i wycinać z niego długie paski(1,5 cm x 30 cm). Foremki do rurek należy porządnie wysmarować tłuszczem, na tak przygotowane foremki nawijamy ciasto(od węższej części do góry, proponuje zostawić trochę miejsca na koniec, by rurki łatwiej się ściągało)następnie smarujemy 
żółtkiem i obtaczamy w cukrze.Pieczemy 20 minut w 200 stBy przygotować krem, należy wymieszać trzepaczką 
żółtka, 
jajka, 
mąkę, 
cukier, 
sól i 
cukier.W międzyczasie nastawić 
mleko by się zagotowało. Następnie należy dolać je do masy jajecznej i porządnie wymieszać. Gdy składniki się połączą, przelewamy je ponownie do garnka i cały czas mieszając czekamy aż się zagotują. Po zagotowani, krem należy wystudzić i dodać do niego 
masło, wymieszać by powstała gładka, jednolita masa.