ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kochani, dzisiaj na blogu mój debiut! Pierwszy raz się zmobilizowałam i zrobiłam bułeczki drożdżowe. Poczułam ogromną różnicę między takimi domowymi, a tymi z najlepszej piekarni. Są pyszne zaraz po upieczeniu, ale w następnym dniu też im niczego nie brakuje. Jeśli chodzi o nadzienie-zupełna dowolność. Ja troszkę kombinowałam i oprócz tych z rabarbarem pojawiły się też z jabłkiem, a nawet z serem i konfiturą truskawkową. Oczywiście, wszystkie pokryte kruszonką! Inspirację zaczerpnęłam od Komarka!
Składniki:
/na 4 blachy/
9 szklanek mąki
50g drożdży
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
4 żółtka
szczypta soli
600ml ciepłego mleka
200g roztopionego i przestudzonego masła
. 7 łodyg rabarbaru
9 łyżek cukru
kruszonka:
roztopione masło
mąka
cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka- rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę i zasypujemy cukrem.
Do dużego garnka wsypujemy mąkę, pozostały cukier, cukier waniliowy,sól. Wlewamy rozkłócone jajka i żółtka, wyrośnięte drożdże i mleko. Całość porządnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy, aby nie było grudek. Na koniec wlewamy masło i ponownie łączymy z ciastem. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne należy dodać mąki, ale generalnie jego konsystencja powinna być bardziej lepka.
Garnek przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku ciasta i formujemy kuleczki, spłaszczamy je, a do środka nakładamy kosteczki odsączonego rabarbaru. Czynność powtarzamy, a na końcu całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25-35 minut, aż bułki się przyrumienią. Podajemy wystudzone.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/05/drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka.html