Wykonanie
Kochani, dzisiaj na blogu mój debiut! Pierwszy raz się zmobilizowałam i zrobiłam bułeczki
drożdżowe. Poczułam ogromną różnicę
między takimi domowymi, a tymi z najlepszej piekarni. Są pyszne zaraz po upieczeniu, ale w następnym dniu też im niczego nie brakuje. Jeśli chodzi o nadzienie-zupełna dowolność. Ja troszkę kombinowałam i oprócz tych z
rabarbarem pojawiły się też z
jabłkiem, a nawet z
serem i
konfiturą truskawkową. Oczywiście, wszystkie pokryte kruszonką! Inspirację zaczerpnęłam od Komarka!Składniki:/na 4 blachy/9 szklanek
mąki50g
drożdży1
cukier waniliowy3/4 szklanki
cukru trzcinowego2
jajka4
żółtkaszczypta
soli600ml ciepłego
mleka200g roztopionego i przestudzonego
masła. 7 łodyg
rabarbaru9 łyżek
cukrukruszonka:roztopione
masłomąkacukier puderPrzygotowanie:
Drożdże kruszymy, wsypujemy 3 łyżki
mąki, 1 łyżkę
cukru, 1/3 szklanki ciepłego
mleka- rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę i zasypujemy
cukrem.Do dużego garnka wsypujemy
mąkę, pozostały
cukier,
cukier waniliowy,
sól. Wlewamy rozkłócone
jajka i
żółtka, wyrośnięte
drożdże i
mleko. Całość porządnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy, aby nie było grudek. Na koniec wlewamy
masło i ponownie łączymy z
ciastem. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne należy dodać
mąki, ale generalnie jego konsystencja powinna być bardziej lepka.Garnek przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku ciasta i formujemy kuleczki, spłaszczamy je, a do środka nakładamy kosteczki odsączonego
rabarbaru. Czynność powtarzamy, a na końcu całość posypujemy kruszonką.Pieczemy w 180 stopniach przez 25-35 minut, aż
bułki się przyrumienią. Podajemy wystudzone.Smacznego! :)