ßßß Cookit - przepis na drożdżówka z Więcławic Ewy Wachowicz

drożdżówka z Więcławic Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Trochę już napiekłam się w życiu drożdżówek i powiem, że ta jest jedną z lepszych, powiem więcej, jest naprawdę znakomita :) Z masłem, konfiturą i szklanką mleka czy kakao, będzie idealną kolacja lub śniadankiem :)
ciasto:
700 gram mąki pszennej
5 łyżek mąki tortowej na zaczyn
3 jaja
2 żółtka
80 gram drożdży
1 szklanka mleka
150 gram cukru
0,5 łyżeczki soli (dałam połowę)
1 cukier waniliowy (dałam 1,5 łyżki mojego cukru z wanilią, dostępny na blogu w zakładce "Domowy wyrób")
0,5 szklanki oleju
aromat pomarańczowy (nie dałam)
kruszonka:
1/4 kostki miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki tortowej (dałam prawie 0,5 szklanki)
1 cukier waniliowy (dałam 1,5 łyżki cukru z wanilią)
Cukier, drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką około 30 minut (dla mnie ciasto było zbyt klejące, więc dodałam trochę mąki, wtedy ciacho było tylko leciutko lepkie, ale dobrze odchodziło od ręki). Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy potroi swoją objętość ( u mnie trwało to dokładnie 70 minut) wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25x36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze podrosło.
Ja zrobiłam ciasto z połowy składników, piekłam w keksówce o wymiarach 12x28 i ciasto odstawiłam w formie do wyrośnięcia na 25 minut.
Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Dodałam więcej mąki, by kruszonka lepiej się formowała, ale jednocześnie była miękka i podatna na formowanie "łatek".
Formować z niej łatki i układać na cieście.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/drozdzowka-z-wiecawic-ewy-wachowicz.html