ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto nocne na oleju ( nie wymaga wyrabiania)

Drożdżowe ciasto nocne na oleju ( nie wymaga wyrabiania)

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy.
Mnie ciasto drożdżowe kojarzy się z długim i mozolnym wyrabianiem, czekaniem aż podrośnie itd. jednym słowem dużo pracy i czasu. A tu proszę - zasypujesz kilka składników, przykrywasz i idziesz spać.
Następnego dnia smarujesz formę, mieszasz składniki łyżką i wstawiasz do pieca.
Nie może być prościej!
Przepis na średnią/ kwadratową formę
50 g drożdży świeżych
3/4 szklanki cukru
wanilia lub cukier z wanilią
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 żółtko ( dałam 3 całe jajka)
1 niepełna szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
mogą być rodzynki ( ja pominęłam)
Na dno miski rozkruszyć drożdże, posypać cukrem i wanilią, wlać olej, roztrzepane jajka i mleko.
To wszystko posypujemy szklanką mąki. Nie mieszamy!
Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc (12-15 godzin).
Następnego dnia mieszamy składniki drewnianą łyżką i dodać pozostałe składniki:
2 szklanki mąki
szczypta soli
Wymieszać składniki i na koniec wsypać rodzynki ( bez namoczenia).
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto.
Posypać kruszonką:
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej ( dałam pół na pół z krupczatką)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru kryształu
odrobina cukru z wanilią
Wyrobić wszystko aby się kruszyło. Pod koniec pieczenia dobrze jest skropić kruszonkę wodą, wtedy jest chrupiąca.
Wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika, bo ciasto rośnie w trakcie pieczenia.
Piec 40-50 minut w 170 stopniach ( termoobieg).
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/01/drozdzowe-ciasto-nocne-na-oleju-nie.html