ßßß
W sobotę na targu kupiłam pięknie dojrzałe pomidory malinowe i bardzo słodkie pomarańczowe, nieco podłużne. Czekały aż do wczoraj właśnie na tę tartę. Siedziałyśmy na deskach słonecznego tarasu, kot mruczał i szukał chętnej ręki do głaskania. A ja słuchałam Madeleine Peyroux...Tak się miło zrobiło, że złapałam okropnego lenia kuchennego - żeby było pysznie, ale bez nadmiaru pracy. I jeszcze najlepiej zjeść bez talerzy i sztućców. Chłodne białe wino i pyszna, cudna aromatyczna francuska tarta z pomidorami. Poniższy przepis jest z moimi małymi modyfikacjami.
210g mąki1/2 łyżeczki soli,125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę1 duże jajko2 łyżki zimnej wodyłyżeczka musztardy ziarnistej2 łyżki musztardy dijon + 2 łyżki musztardy ziarnistej3-4 duże dojrzałe pomidory - ja użyłam malinowych i pomarańczowych2 łyżki oliwy z oliwek z chillisól i świeżo mielony pieprzgarść świeżych ziół - tymianek, bazylia, oregano, estragon250g koziego sera w rulonikuopcjonalnie: 1 łyżki miodu malinowegoMąkę wymieszaj z solą, dodaj masło i wyrób płaskim mieszadłem miksera do konsystencji okruchów. Wymieszaj jajko z wodą i musztardą, dodaj do mąki i szybko zagnieć spójne ciasto. Rozwałkuj i wyłóż ciastem tartownicę (lub ułóż od razu na papierze do pieczenia).Ciasto posmaruj pozostała musztardą i wstaw do schłodzenia na 40-60 minut (w tym czasie musztarda na cieście powinna nieco podeschnąć). Pokrój pomidory na dość grube plastry i wyłóż je na sito na ok .30 minut, by je lekko osączyć z soku.Rozgrzej piekarnik do 210°C. Na cieście ułóż pomidory, skrop je lekko oliwa z oliwek i posyp grubo posiekanymi ziołami. Na wierzchu ułóż grube plastry koziego sera i skrop całość aromatycznym miodem. Wstaw do piekarnika na ok 20 minut (pierwsze 10 min piekłam sam dół, potem dół+termoobieg). Uważaj by ser za mocno się nie spiekł, jeśli będzie zbyt szybko się rumienił, zmniejsz nieco temperaturę.Tartę wyłóż na dużą deskę, pokrój dość swobodnie i podawaj do jedzenia prosto z deski. Udanego słonecznego popołudnia!