Wykonanie
To ciasto zdecydowanie dodaję do listy moich ulubionych :) Idealnie słodkie z kwaśną nutką powideł i delikatna warstwą
bitej śmietany :) Przepis znalazłam na stronie Kobiece inspiracje (pochodzi z bloga Kruche babeczki, lecz trochę w nim pozmieniałam :) Całość wyszła świetnie, więc baaardzo Wam polecam :)Składniki na
biszkopt:5
jajekszczypta
soli100g
cukru65g
mąki pszennej25g
mąki ziemniaczanej2 kopiate łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać
cukier. Następnie nie przerywając miksowania dodawać kolejno
żółtka.
Mąki,
kakao i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodawać powoli i delikatnie wmieszać do ubitej masy uważając by nie opadła. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x33). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczony wystudzić.Składniki na krem budyniowy:500ml
mleka2
żółtka3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
maki pszennejponadto:200g
masła2 kopiate łyżki nutelli1 łyżeczka
kakao1 łyżka
likieru kawowegoŻółtka,
cukier i obydwie
mąki dokładnie rozmieszać w 250ml
mleka. Pozostałe 250ml
mleka zagotować, a na gotujące się wlać rozrobione
mąki. Ugotować
budyń. (Uwaga! wyjdzie bardzo gęsty). Wystudzić przykrywając jego powierzchnię folią lub woreczkiem tak by dotykał powierzchni budyniu (zapobiegnie utworzeniu się twardej skorupki).
Masło dokładnie utrzeć, powoli dodawać partiami
budyń a następnie nutellę,
kakao i
likier. Dokładnie utrzeć na gładki krem.Składniki na poncz:1/2 szkl mocnej
kawy1,5 łyżeczki
cukru2 łyżki
brandy lub
wódk iWszystko dokładnie wymieszać. Wystudzony
biszkopt przełożyć do blaszki w której się piekł. Dokładnie go naponczować.Na naponczowany
biszkopt wyłożyć masę budyniową, wyrównaćSkładniki na warstwę
śliwkową:38szt
herbatników maślanych typu pettit beure1/2 słoiczka
powideł śliwkowychNa masę budyniową wyłożyć równo ułożoną warstwę
herbatników, posmarować je powidłami śliwkowymi i znów wyłożyć warstwę
herbatników. (Ja ponieważ miałam kwaśne powidła postanowiłam drugą warstwę
herbatników posmarować
konfiturą aroniowo-
jabłkowo-
gruszkową . Jeśli Wasze powidła są słodkie poprzestańcie na jednej warstwie i drugich
herbatników niczym nie smarujcie).Składniki na
bitą śmietanę:500g
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudruśmietan fix (opcjonalnie)50g
czekolady mlecznejŚmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Jeśli chcemy możemy dodać
śmietan fix dla poprawy konsystencji. Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch i dokładnie wyrównujemy. Wierzch starannie posypujemy tartą
czekoladą. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego :)