Wykonanie
Dziś dalej
będę Was męczyć
słonecznikiem :D Miałam go w domu ponad kilogram (!), dlatego oprócz ostatnich
filetów z kurczaka w panierce ze
słonecznika, zapas tych małych pestek wykorzystałam do starego, poczciwego słonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym
stole.To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany
słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym
maślano-kajmakowym kremie ułożonym
między dwoma czekoladowymi, puszystymi
biszkoptami. Kieliszeczek
wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem
kakaowy na bazie
śmietany kremówki i pozostała część słodkiego
słonecznika.Choć zaprezentowałam słonecznikowca w lekkiej, świątecznej scenerii, polecam go Wam oczywiście przez cały rok, jest uzależniająco pyszny :)SKŁADNIKI NA
BISZKOPT CZEKOLADOWY:6 dużych
jajek (w temperaturze pokojowej)szczypta
soli1 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej2 czubate łyżki ciemnego
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY
SŁONECZNIK:50 g
masła1/2 szklanki
cukru4 łyżki
mleka300 g łuskanego
słonecznikaSKŁADNIKI NA KREM
MAŚLANO-KAJMAKOWY:250 g miękkiego
masła1 puszka kajmaku (400 g)2/3 karmelizowanego
słonecznika z przepisu powyżej1 mały kieliszek
wódkiSKŁADNIKI NA
KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY:500 g
śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, najlepiej schłodzonej przez noc w lodówce)1 płaska łyżka ciemnego
kakao2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej
wodyDO NASĄCZENIA:1 szklanka świeżo zaparzonej
kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki)WYKONANIE:
BISZKOPT CZEKOLADOWY:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno cienko
olejem.
Boków nie smaruj.
Białka oddziel od
żółtek i ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Zacznij dodawać stopniowo
cukier, ubijając pianę dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż
żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
kakao i
proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij
biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia.KARMELIZOWANY
SŁONECZNIK:W rondelku rozpuść
masło i
cukier, dodaj
mleko i
słonecznik. Gotuj całość około 15 minut na średnim ogniu, często mieszając masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę, najlepiej tę po pieczeniu
biszkoptu, wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej równomiernie masę
słonecznikową. Wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz
słonecznik 10-15 minut do zezłocenia się wierzchu, uważając przy tym, aby
słonecznik się nie przypalił. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw
słonecznik do całkowitego ostygnięcia, po czym pokrusz go drobno.KREM
MAŚLANO-KAJMAKOWY:
Masło utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po łyżce kajmaku, miksując cały czas. Na koniec wlej
wódkę i zmiksuj dokładnie. Wsyp do kremu 2/3 karmelizowanego
słonecznika, wymieszaj.
KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY:Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej
cukier puder,
kakao i wlej cienkim strumieniem letnią
żelatynę, zmiksuj ponownie całość dokładnie, ale krótko.SKŁADANIE CIASTA:Ostudzony
biszkopt przekrój w na dwa blaty. Pierwszy połóż na paterze i nasącz połową zaparzonej, zimnej
kawy. Wysmaruj kremem
maślano-kajmakowym. Przykryj drugim blatem, nasącz go pozostałą
kawą i posmaruj kremem
kakaowo-
śmietankowym. Posyp pozostałą 1/3 karmelizowanego
słonecznika. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjmij je 20-30 minut wcześniej z lodówki. Pokrój na kawałki. Gotowe! Smacznego!
Źródło (lekko zmodyfikowanego) przepisu