Wykonanie
Składniki25 porcji6
jajek200 g
cukru1 op.
cukru wanilinowego60 g
mąki pszennej120 g
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao + do posypania po cieście1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 ml zaparzonej
kawy125 ml
wódki300 g
czekolady deserowej1 litr
śmietany kremówki 36% z kartonika (b. zimnej)4 łyżki
cukru pudru150 g okrągłych
biszkoptówPrzygotowanieRozdzielić
żółtka od
białek.
Żółtka wymieszać rózgą ze 150 ml zimnej
wody,
cukrem,
cukrem wanilinowym,
mąką pszenną i ziemniaczaną,
kakao oraz
proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite na sztywną pianę
białka i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika, piec przez ok. około 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Kawę wlać do rondelka, dodać
wódkę oraz połamaną na kosteczki
czekoladę, mieszając roztopić na gładką masę na malutkim ogniu. Odstawić z ognia i ostudzić.Schłodzoną (zimną)
śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Dolny blat ciasta włożyć z powrotem do formy, posmarować połową ubitej
śmietanki, ułożyć
biszkopty wypukłą stroną ku górze. Łyżką wylewać ostudzoną masę
czekoladową, następnie wyłożyć pozostałą
śmietankę. Przykryć drugim blatem i posypać
kakao. Formę przykryć i wstawić w chłodne miejsce.Wskazówki
Śmietanę 30% można usztywnić
żelatyną lub fix - em.