ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kukułka

Ciasto Kukułka

nazwa

Wykonanie

Składniki
25 porcji
6 jajek
200 g cukru
1 op. cukru wanilinowego
60 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao + do posypania po cieście
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml zaparzonej kawy
125 ml wódki
300 g czekolady deserowej
1 litr śmietany kremówki 36% z kartonika (b. zimnej)
4 łyżki cukru pudru
150 g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać rózgą ze 150 ml zimnej wody, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite na sztywną pianę białka i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika, piec przez ok. około 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Kawę wlać do rondelka, dodać wódkę oraz połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając roztopić na gładką masę na malutkim ogniu. Odstawić z ognia i ostudzić.
Schłodzoną (zimną) śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dolny blat ciasta włożyć z powrotem do formy, posmarować połową ubitej śmietanki, ułożyć biszkopty wypukłą stroną ku górze. Łyżką wylewać ostudzoną masę czekoladową, następnie wyłożyć pozostałą śmietankę. Przykryć drugim blatem i posypać kakao. Formę przykryć i wstawić w chłodne miejsce.
Wskazówki
Śmietanę 30% można usztywnić żelatyną lub fix - em.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-kukulka