Wykonanie
Pyszne , puszyste ciacho z procentami :)
6 jaj1szkl.
mąki1szkl.
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
kakaoBiszkopt jasny4
jajapół szkl.
mąki ziemniaczanejpół szkl.
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszkl.
cukruMasa śmietanowaDwie
śmietany 30% (0,5l. każda)8 łyżeczek
żelatynycukier puder do smaku (około 2- 3 łyżki na 0,5l
śmietany)Poncz3 łyżki
kawy rozpuszczalnejczekolada gorzka (100g)
czekolada mleczna (100g)3-4 kieliszki
wódki3 łyżki
cukruSposób przygotowania
BISZKOPT CIEMNY :
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać
cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się
cukru, dodać
żółtka, miksować.
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak
biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego
orzecha włoskiego (mogą być większe)PONCZ:
Kawę zaparzyć w szklance
wody, przelać do garnka, dodać połamane
czekolady i
cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się
czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać
wódkę, wymieszać.
BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej
wody.
Śmietanę ubić razem z
cukrem pudrem, dodać wystudzoną
żelatynę, wyłożyć na pierwszą część
biszkopta ciemnego, na
śmietanę poukładać ciasno połamany
biszkopt jasny, polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą
śmietaną i wyłożyć na naponczowny
biszkopt, przykryć drugą częścią ciemnego
biszkopta, udekorować według uznania .RadaCiasto warto zrobić dzień wcześniejPublikacja
Przepis został opublikowany w „PrzyślijPrzepis” nr. 66 Maj 5/2013 za co serdecznie dziękuj i zachęcam do kupna tego numeru :)Beirze udział w akcji: [Link]