Wykonanie
Ten przepis znalazłam tutaj . Postanowiłam go wykorzystać na świątecznym
stole. Ciacho wyszło przepyszne, jedynak zdecydowanie to ciasto dla dorosłych. Polecam.
Składniki:
Biszkopt ciemny:6 jaj1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
kakaoWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek .
Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać
cukier , miksować do momentu rozpuszczenia się
cukru , dodać
żółtka , miksować .
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Przelać do formy o wymiarach 21x32cm. Piec 25-30 minut w temp.180*C
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
Biszkopt jasny:4
jajapół szklanki
mąki ziemniaczanejpół szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszklanka
cukruWykonanie:Wykonać tak samo jak
biszkopt ciemny . Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego
orzecha włoskiego.Poncz:3 łyżki
kawy rozpuszczalnejczekolada gorzkaczekolada mleczna3-4 kieliszki
wódki3 łyżki
cukruWykonanie:
Kawę zaparzyć w szklance
wody , przelać do garnka , dodać połamane
czekolady i
cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się
czekolad , wystudzić . Do wystudzonego dodać
wódkę , wymieszać.Masa śmietanowa:1 litr
śmietany 30%8 łyżeczek
żelatyny4 łyżki
cukru pudruWykonanie:4 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej
wody.1/2 litra
śmietany ubić razem z 2 łyżkami
cukru pudru, dodać wystudzoną
żelatynę, wyłożyć na pierwszą część ciemnego
biszkoptu, na
śmietanę poukładać ciasno połamany
biszkopt jasny. Polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą połową
śmietany i wyłożyć na naponczowny
biszkopt. Przykryć drugą częścią ciemnego
biszkopta, udekorować według uznania.Smacznego!