Wykonanie
Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna
słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący
słonecznik, lecz w połączeniu z kremem,
biszkoptem i nasączeniem z
kawy mamy fajny lekko słodki smak.Składniki:
Biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSłonecznik:300 g łuskanego
słonecznika120 g
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka1 łyżka
cukru z
waniliąKrem:1 puszka masy krówkowej (kajmak)200 g
masłaPoncz do nasączenia:250 ml
wody3 łyżeczki
kawy naturalnej rozpuszczalnej1 łyżeczka
cukru2 - 3 łyżki
alkoholuPrzygotowanie:
Biszkopt:Oddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier i po jednym
żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się
cukru.Przesiać obie
mąki, proszek i
kakao. Dodać do masy ubitej z
jajek i delikatnie łyżką wymieszać.Wylać do foremki o wymiarach 33 x 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
Słonecznik:Na patelni o grubym dnie lekko podprażyć
pestki słonecznika (5 minut).Pozostałe składniki rozpuścić w rondelku, następnie wlać do
słonecznika i prażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu osiągnięcia przez
słonecznik złotego koloru. Uważać by nie przypalić. Po uprażeniu
słonecznik zdjąć z patelni, gdyż rozgrzana patelnia będzie wciąż go prażyć. Wystudzić.Krem:
Masło utrzeć na puch, pod koniec dodawać stopniowo masę
krówkową.Do masy dodać 3/4 wystudzonego
słonecznika i wymieszać.Poncz:
Kawę i
cukier zalać zagotowaną
wodą. Wystudzić.Do
kawy dodać
alkohol.Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta.Składanie ciasta:Jedną część
biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować.Wierzch posypać pozostałym
słonecznikiem.Schłodzić w lodówce.