ßßß Cookit - przepis na Pijana kukułka

Pijana kukułka

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja ciasta idealnego na Wielkanocny stół. Do jego wykonania zainspirowała mnie masa krówkowa kukułka, którą dostałam od firmy Helio. W smaku przypomina cukierki kukułki, które mi osobiście przypominają dzieciństwo. Jeden taki osobnik po spróbowaniu chciał mi ją wyjeść z puszki, ale dzielnie ją obroniłam i znalazła się w cieście. Idealnie skomponowała się z bitą śmietaną, lekkim czekoladowym biszkoptem i mocno pijanymi, kawowymi biszkopcikami. Bardzo eleganckie lekkie, delikatne ciasto ale z charakterem, doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.
Masa:
1/2 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z żelatyną ( ja zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany)
Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek wódki
1/2 l wody
Zaparzamy kawę, a gdy przestygnie wlewamy do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania.
Dodatkowo:
paczka biszkoptów
puszka masy krówkowej kukułka od Helio
polewa czekoladowa
Biszkopt kroimy na pół. Jedną połowę nasączamy delikatnie ponczem, a następnie wykładamy 2/3 śmietany. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy równą warstwą na śmietanie. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kukułkową i przykrywamy druga częścią biszkoptu. Na jego wierzchu rozsmarowujemy pozostałą śmietanę i polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. Moim zdaniem ciasto było najlepsze na 3 dzień, kiedy smaki już się ładnie przegryzły.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/03/pijana-kukuka.html