Wykonanie
Ciasto
czekoladowe z musem
kawowym posmakuje każdemu, kto przygotowywał ciasto
cappuccino z mojego przepisu. Mocno
czekoladowy spód przykrywa rozpływający się w ustach mus
kawowy. Ciasto jest dość proste w wykonaniu, a ładnie udekorowane może znaleźć się na naszym
stole podczas świąt lub innej wyjątkowej okazji.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:CIASTO
CZEKOLADOWE50g
mąki pszennej50g
masła100g
cukru30g
czekolady mlecznej1
jajko3 łyżki
mleka4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki gorącej przegotowanej
wody1 czubata łyżka
kakao3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaMUS
KAWOWY220g
mascarpone180ml
śmietanki 30%100g
białej czekolady2 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki gorącej przegotowanej
wody1 i 1/2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki zimnej
wodykakao do dekoracji
Wykonanie:CIASTO
CZEKOLADOWE-
kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić-
masło roztopić z 3/4
cukru i
mlekiem- do ciepłej mieszanki wlać
kawę, wymieszać, zdjąć z palnika- dodać kawałki
czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
kakao-
jajko ubić z pozostałym
cukrem, wlać ostudzoną mieszankę, krótko zmiksować- dodać składniki suche, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto- piec w 180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, może być lekko popękane z wierzchu- ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie
MUS
KAWOWY-
kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, lekko ostudzić-
żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić- zimny
serek mascarpone krótko zmiksować tak, aby był gładki- do ostudzonej, ale ciągle płynnej
czekolady dodać 1-2 łyżki
mascarpone, wymieszać, następnie
czekoladę połączyć z resztą
serka (
czekolada nie może być za zimna, bo w
kontakcie z
serkiem zbyt szybko się zetnie)- zimną
śmietankę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, dodać porcjami
mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach- rozpuszczoną
żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować- ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną
kawę oraz zahartowaną
żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników
- ostudzone ciasto
czekoladowe włożyć do tortownicy- na ciasto przełożyć mus
kawowy, wyrównać i schłodzić do momentu zastygnięcia masy, najlepiej przez całą noc- gotowe ciasto posypać z wierzchu równą warstwą
kakao- podawać schłodzone
Ciasto
czekoladowe z powyższego przepisu jest lekko wilgotne i mocno sycące, z wyczuwalnym smakiem
kawy. Dodatek
proszku do pieczenia sprawia, że nie jest zbite jak brownies. Mus
kawowy ma delikatną strukturę, a obecność
białej czekolady sprawia, że jest dość mocno słodki, nie jest jednak przesłodzony, a w smaku wyraźnie
kawowy.