Wykonanie
To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszne, delikatne, nie za słodkie. Z wyczuwalnym aromatem
kawy, lekkim kremem na bazie
serka i
śmietany i gorzkim
kakao. Idealne na poprawę humoru, na jesienną chandrę, większe przyjęcie lub niedzielny deser.
Składniki:
Biszkopt:5 dużych
jajek3/4 szklanki*
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego1/2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki gorzkiego
kakaoszczypta
soliKrem:450 g
serków homogenizowanych waniliowych330 ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 łyżka
żelatyny1/4 szklanki gorącej
wodyDo nasączenia:250 ml mocnego naparu
kawy2 łyżki
wódki lub
rumuDodatkowo:280 g okrągłych
biszkoptów3 łyżki gorzkiego
kakao* szklanka 250 ml
Biszkopt:
Mąki,
proszek do pieczenia i
kakao przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek. Do
białek dodać szczyptę
soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując
cukier i
cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1
żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3
mąki z
kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje
mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch.
Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części.Krem:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i ekstraktem z
wanilii. Do ubitej
śmietany dodać
serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z
żelatyną.
Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.Zaparzoną mocną
kawę wystudzić i dodać
wódkę.Pierwszy blat
biszkoptu nasączyć
kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć
biszkopty.
Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem
kawy i posypać gorzkim
kakao. Położyć
biszkopt, nasączyć go
kawą, dodać pozostałą część masy i
biszkopty nasączone
kawą.Posypać gorzkim
kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Smacznego!Źródło inspiracji (z moimi modyfikacjami) tutaj .