ßßß Cookit - przepis na Ciasto latte macchiato

Ciasto latte macchiato

nazwa

Wykonanie

To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszne, delikatne, nie za słodkie. Z wyczuwalnym aromatem kawy, lekkim kremem na bazie serka i śmietany i gorzkim kakao. Idealne na poprawę humoru, na jesienną chandrę, większe przyjęcie lub niedzielny deser.
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki* cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
Krem:
450 g serków homogenizowanych waniliowych
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Do nasączenia:
250 ml mocnego naparu kawy
2 łyżki wódki lub rumu
Dodatkowo:
280 g okrągłych biszkoptów
3 łyżki gorzkiego kakao
* szklanka 250 ml
Biszkopt: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części.
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z żelatyną. Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Zaparzoną mocną kawę wystudzić i dodać wódkę.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć biszkopty. Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem kawy i posypać gorzkim kakao. Położyć biszkopt, nasączyć go kawą, dodać pozostałą część masy i biszkopty nasączone kawą.Posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Smacznego!
Źródło inspiracji (z moimi modyfikacjami) tutaj .
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/10/ciasto-latte-macchiato.html