Miał być szwarcwaldzki, ale w końcu wyszedł jego daleki potomek :)Przede wszystkim w tradycyjnym torcie szwarcwaldzkim podstawą jest dosyć twarde i mocno czekoladowe ciasto, ja je zastąpiłem ciemnym biszkoptem. Całość jest dużo lżejsza i przyjemniejsza :)biszkopt (tortownica o średnicy 21 cm):5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej5 łyżeczek kakaopół łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodawać kolejno żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, kakao. Całość przełożyć do tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu podzielić na trzy części i ostudzić.krem:750 ml śmietanki kremówki3 łyżki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego2 łyżeczki żelatynyŻelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody; ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy i żelatynę.wiśnie:ok. 300 g wiśni (świeżych lub ze słoika)2 łyżki cukru3-4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)1/2 szklanki gorącej wodyWiśnie podgrzać z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotować przez kilka minut. Odlać powstały sok i odstawić do wystudzenia. Następnie do soku dodać alkohol i nasączyć cieczą biszkopt.Nasączony spód tortu posmarować częścią kremu, na to wyłożyć (gęsto) wiśnie. Przykryć drugim krążkiem ciasta i powtórzyć czynność. Całość przykryć ostatnim biszkoptem. Wierz i boki udekorować kremem a na górze ułożyć wiśnie. Schłodzić w lodówce.Smacznego! :)