ßßß Cookit - przepis na szwarcwaldzki, ale nie do końca...

szwarcwaldzki, ale nie do końca...

nazwa

Wykonanie

Miał być szwarcwaldzki, ale w końcu wyszedł jego daleki potomek :)
Przede wszystkim w tradycyjnym torcie szwarcwaldzkim podstawą jest dosyć twarde i mocno czekoladowe ciasto, ja je zastąpiłem ciemnym biszkoptem. Całość jest dużo lżejsza i przyjemniejsza :)
biszkopt (tortownica o średnicy 21 cm):
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżeczek kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodawać kolejno żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, kakao. Całość przełożyć do tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu podzielić na trzy części i ostudzić.
krem:
750 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody; ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy i żelatynę.
wiśnie:
ok. 300 g wiśni (świeżych lub ze słoika)
2 łyżki cukru
3-4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)
1/2 szklanki gorącej wody
Wiśnie podgrzać z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotować przez kilka minut. Odlać powstały sok i odstawić do wystudzenia. Następnie do soku dodać alkohol i nasączyć cieczą biszkopt.
Nasączony spód tortu posmarować częścią kremu, na to wyłożyć (gęsto) wiśnie. Przykryć drugim krążkiem ciasta i powtórzyć czynność. Całość przykryć ostatnim biszkoptem. Wierz i boki udekorować kremem a na górze ułożyć wiśnie. Schłodzić w lodówce.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/01/szwarcwaldzki-ale-nie-do-konca.html