Wykonanie
Dziś mam dla Was ciasto o wdzięcznej nazwie Kubanka.To połączenie
biszkoptowego spodu, nasączonego
kawą z
rumem,masy czekoladowej i
bitej śmietany.Słodkie smaki, przełamuje warstwa dwukolorowych
herbatników,przełożonych powidłami śliwkowymi.Prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i kremowych ciast z nutą
alkoholu.
Składniki:masa200 g
masła w temperaturze pokojowej2 łyżki nutelli2
żółtka2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukrubiszkopt (forma 23 x 35 cm)4
jajka2/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaponadto500 g
śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)2 łyżki
cukru pudru2
śmietan-fixy1/2 słoiczka
powideł śliwkowychok. 16 sztuk
herbatników maślanychok. 16 sztuk
herbatników kakaowychnasączenie:1/2 szklanki naparu z
kawy2-3 łyżki
rumuSposób wykonania:Upiec
biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać
żółtka.
Mąkę ,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.
Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z
kawy i wystudzić. Połączyć z
rumem.Przygotować masę:
Żółtka,
cukier i obie
mąki zmiksować ze szklanką
mleka. Pozostałe
mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.
Budyń przykryć i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać
budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę
czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych
herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych
ciasteczek.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z
cukrem i
śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.Przed podaniem ciasto oprószyć
kakao i wiórkami z
czekolady.