Wykonanie
Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z bloga Zjem to. Jego autorka robi niesamowite ciasta, zawsze na ich widok cieknie mi ślinka. W sobotę postanowiłam przygotować ciasto Kubanka wg jej przepisu. Ciasto smakuje świetnie. Nie za słodkie, nie za ciężkie, idealne do niedzielnej
kawy. Ja do mojej wersji dodałam trochę więcej
rumu oraz nutelli. Polecam wypróbować.Składniki ( blacha 36 x 26 cm):
Biszkopt:4
jajka70 g drobnego
cukru do wypieków130 g
mąki16 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:200 g
masła w temperaturze pokojowej4 łyżki nutelli2
żółtka2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukruNasączenie:1/2 szklanki naparu z
kawy4 łyżki
rumu500 g
śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)2 łyżki
cukru pudru2
śmietan-fixy1/2 słoiczka
powideł śliwkowychok. 16 sztuk
herbatników maślanychok. 16 sztuk
herbatników kakaowychWykonanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Następnie dodać
żółtka.
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając. Blaszkę do pieczenia posmarować
masłem ( blacha musi być ciepła, żeby
masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.Piec w temp. 160 stopni C przez 40 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier i pozostawić do wystudzenia.Nasączenie: Przygotować napar z
kawy i wystudzić, a następnie połączyć z
rumem. Wystudzony
biszkopt nasączyć naparem.Krem: W rondelku zagotować 1 szklankę
mleka. W pozostałym
mleku ( 1 szklanka) rozpuścić dokładnie
żółtka,
cukier i obie
mąki. Gdy
mleko zacznie się gotować wlać do niego masę i ciągle mieszając doprowadzić do otrzymania konsystencji budyniu. Gotowy
budyń wylać na talerze i pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać
budyń. Następnie dodać nutellę i dobrze wymieszać.Na nasączony naparem
biszkopt wyłożyć masę
czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych
herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych
ciasteczek.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z
cukrem i
śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem ciasto oprószyć
kakao i wiórkami z
czekolady.