Wykonanie
Nie jestem miłośnikiem ciast kremowych, wolę serniki, babki, jabłeczniki, ale to było niczego sobie. Przepis znalazłam tu.Byłam na Kubie i mam do tego
kraju sentyment.. eh, ten klimat... Zainspirowana nazwą ciasta przystąpiłam do działania- nie żałuję.
biszkopt:70 gram
cukruok. 130 gram
mąki pszennej3 łyżki
kakao4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich
cukier a następnie
żółtka.
Mąkę mieszamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Biszkopt studzimy.masa z nutellą:200 g
masła w temp. pokojowej2 łyżki nutelli2
żółtka2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej3łyżki
cukruPrzygotowujemy
budyń- a więc: 1/4 szklanki
mleka odlewamy. Resztę wstawiamy by sie zagotowało. Do odlanego
mleka dodajemy
żółtka,
cukier i
mąki- składniki muszą tworzyć gładką masę, najłatwiej zblendować. Tak przygotowana masę wlewamy do gotującego się
mleka i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy mieszając jakieś 1-2 minuty aby
maka się przegotowała / by nie było czuć jej smaku w budyniu/. Po ugotowaniu
budyń studzimy.
Masło ucieramy na gładka masę, do której stopniowo dodajemy nutellę i
budyń. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masyDodatkowo:500 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2
śmietan - fixyokoło 200g
powideł śliwkowychherbatniki typu petitki około 32 sztuki1/2 szklanki naparu
kawy2-3 łyżki
rumudo dekoracji- wiórki
czekolady i
kakaoŚmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej 2 łyżki
cukru pudru i
śmietan - fixy.A teraz układamy warstwy:Ostudzony
biszkopt skrapiamy
kawą z
rumem.Na
biszkopt kładziemy masę budyniową.Na masę układamy
herbatniki.
Herbatniki smarujemy powidłami śliwkowymi.Powidła przykrywamy kolejną warstwą
herbatników.Na wierzch wykładamy ubitą
śmietanęCałość posypujemy
kakao i wiórkami
czekolady.Można przyozdobić listkami świeżej
mięty.Smacznego.