Wykonanie
Od dawna krążą po blogach przeróżne przepisy na 3bita. Oto moja wersja tego ciasta. Przepis mam od koleżanki z pracy. Zdecydowanie to moje ulubione ciasto i wracam do niego kilka
razy w roku. Dziś proponuję Wam to ciasto dlatego, że są moje urodziny :)
Składniki:
Biszkopt:6
jajek12 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem
toffi:1
budyń waniliowy lub
śmietankowy1/4 litra
mleka1 puszka masy kajmakowej1 kostka
margarynyBita śmietana:pół litra
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2
śmietan-fixyDodatkowo:duża paczka
herbatników - petitekSposób przygotowania:1. Zrobić
biszkopt, ubić
białka, dodawać stopniowo
cukier,
żółtka, obydwie
mąki i
kakao,
proszek do pieczenia. Upiec, przekroić na pół.2. Ugotować
budyń na
mleku. Ostudzony
budyń zmiksować najpierw z
margaryną, a
potem z masą kajmakową.3.
Śmietanę, najlepiej dobrze schłodzoną, ubić, dodać
cukier puder i
śmietan-fixy. Ubijać do otrzymania odpowiedniej konsystencji.Przełożenie ciasta od dołu:pół
biszkoptupołowa masy
toffiwarstwa
herbatnikówbita śmietanawarstwa
herbatnikówpołowa kremu
toffipół
biszkoptuWierzch ciasta dowolnie udekorować. Użyłam pozostawionej do tego celu masy
toffi i posypki czekoladowej. Równie dobrze smakuje z polewą
kakaową.
Smacznego :)P.S. Dzisiaj zaczynam ferie zimowe więc odpoczywam na całego od pracy w szkole przez te dwa tygodnie!