ßßß
Cookit - przepis na ciasto z herbatnikiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
ciasto z herbatnikiem
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Mleko
Herbatniki
Petit beurre
Cukier puder
Margaryna
Kakao
Rum
Wykonanie
biszkopt
:5
jajek
5 łyżek
cukru
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
1 łyżka
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
masa1 puszka
mleka
skondensowanego słodzonego200g
herbatników
petit beurre
polewa6 łyżek
cukru pudru
100g
margaryny
2 łyżki
kakao
ciemnego1 łyżka
rumu
Jajka
ubić z
cukrem
na puszystą masę, dodać delikatnie
mąkę
i
proszek do pieczenia
. Wstawić do piekarnika na 25 min w temp 180 stopni.Puszkę z
mlekiem
wstawić do garnka z
wodą
(musi być cała zalana) i gotować na wolnym ogniu około 3,5h aż powstanie gęsty karmel. To ważne by wykonać to w zamkniętej puszce-
mleko
nie przypala się. Można też zrobić karmel domowym sposobem gotując
cukier
z
mlekiem
na wolnym ogniu stale mieszając.Masę rozsmarować na
biszkopcie
.Spód
herbatników
zanurzyć w wodzie tak, by były wilgotne ale nie napiły się jej, i układać jeden przy drugim na
masie
karmelowej.
Margarynę
rozpuścić w rondelku, dodać
cukier puder
,
kakao
i
rum
, jeszcze chwilę podgrzewać i wylać na
herbatniki
. Poczekać aż polewa zastygnie i podawać.
Źródło:
http://swietnakuchnia.blogspot.com/2013/08/ciasto-z-herbatnikiem_4427.html
Przepisy powiązane
Leśne ciasteczka
Leśne ciasteczka
Leśne ciasteczka
Leśne ciasteczka
Leśne ciasteczka
Składniki powiązane (0)