Wykonanie
Przez tą pogodę na dworze zatęskniłam za latem i pysznymi
jagodami:)Dobrze że są zapasy
dżemu jagodowego więc mamy letnie wspomnienie:)
Składniki:
biszkopt z 3
jajek:3
jajka4 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaciasteczka rido lub malteesers 175 gmasa śmietanowa:500 g
śmietanki tortowej 36 %2 łyżki
cukru pudru1 czubata łyżka
żelatyny1 słoiczek
dżemu jagodowego 240 gmasa budyniowa:pół litry
mleka1
budyń waniliowy na 3/4 l
mleka125 g
margaryny2 łyżki
cukru1 słoiczek
dżemu jagodowego 240 gRobimy
biszkopt: ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli oraz
cukru, dodajemy
żółtka,
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
kakao, delikatnie mieszamy.Pieczemy w 26 centymetrowej tortownicy przez 25 minut. Po upieczeniu wykładamy do przestudzenia.Do tej samej tortownicy co pieczemy
biszkopt, wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy
ciasteczka na dno.
Robimy masę
śmietanową: rozpuszczamy
żelatynę w 1/4 szklance wrzątku studzimy.
Śmietankę bardzo schłodzoną, ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem pod koniec wlewamy delikatnie letnią
żelatynę ciągle ubijając, dodajemy
dżem jagodowy i wykładamy na
ciasteczka wstawiamy do lodówki by tężała.
Gotujemy szklankę
mleka, do drugiej dodajemy proszek budyniowy i
cukier gotujemy
budyń., Ugotowany
budyń studzimy. Ucieramy
margarynę , dodajemy zimny
budyń a na koniec słoiczek
dżemu jagodowego. Gdyby nam się zdarzyło że masa się rozwarstwia (bo
dżemy są różne), możemy wsypać pół szklanki
mleka w proszku.Wykładamy masę na
bitą śmietanę.
Na wierzch kładziemy upieczony
biszkopt, wstawiamy do lodówki by ładnie nam wszystko zastygło.
Po ok. 2 godzinach przykładamy paterę do ciasta i go odwracamy, delikatnie odrywamy papier i zajadamy pyszny torcik:)