Wykonanie
Obdarowana skrzynką
czarnej porzeczki, pomyślałam o tradycyjnych przetworach na zimę: sok,
dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały
herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z
czarnej porzeczki doskonale uzupełni
słodycz kajmaku. Nie myliłam się!
Biszkopt3
jajka3/4 szklanki miałkiego
cukru3/4
mąki tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa porzeczkowa1/2 litra
dżemu z czarnej porzeczki2 budynie
śmietankowe z
cukrem2 szklanki
mlekaCiastka herbatniki około 35 sztuk1 puszka kajmakuNa wierzch200 ml. kremówki2 płaskie łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny3/4 szklanki
dżemu z czarnej porzeczki1 łyżeczka
żelatyny (niekoniecznie, to zależy od gęstości
dżemu)Upiec
biszkopt tzn.
Białka ubić na sztywno dodać
cukier i nadal ubijać kilka minut, następnie dodać
żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać
łopatką i przelać na blachę o wymiarach około 25x25 cm. Piec 20 minut w 170 stopniach.Dwie paczki budyniu ugotować w 2 szklankach
mleka, czyli w połowie (będzie bardzo gęsty). Jeszcze gorący
budyń zmiksować z
dżemem. Ciepłą masę wylać na zwilżony
wodą biszkopt i wyrównać.Na masę
porzeczkową wyłożyć ciasta, na to rozsmarować masę kajmakową, jednak wcześniej lekko ją podgrzejcie, gdyż schłodzona ciężko się rozsmarowuje. Na to druga i ostatnia warstwa
ciastek.Kremówkę należy ubić z
cukrem i na końcu dodać rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę (1/5 szklanki wrzątku). Gotową masę szybko wylać na
ciastka i równomiernie rozsmarować.Następnie do ostatniej porcji
dżemu, jeżeli jest zbyt rzadki, dodać rozpuszczoną
żelatynę w 1/5 szklance wrzątku.
Dżem przełożyć najlepiej do woreczka strunowego i na wierzchu ciasta zrobić tzw. esy floresy. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.