Wykonanie
Truskawki to naprawdę dobry temat do kulinarnych wariacji :-) Dzisiaj wymyśliłam sobie ciasto, w którym
truskawki występują w postaci musu. Wyszło bardzo smacznie, świetnie pasujące do siebie warstwy nie dość, że pięknie wyglądają kolorystycznie, to i harmonizują ze sobą w smaku :-)Składniki:spód
biszkoptowy4
jajka3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukrułyżeczka
soku z cytryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa truskawkowa0,5kg
truskawek2-3 łyżki
cukru pudru1/3 szklanki gorącej
wody15g
żelatynyponadto:2 budynie
śmietankowe0,75L
mleka2 łyżki
cukruWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier, ubić na gładką masę.
Żółtka wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
sokiem z cytryny, dodać do ubitych z
cukrem białek i wymieszać łyżką. Dodać
mąkę i delikatnie (!) wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na posmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą blaszkę (śr=24cm) i piec w rozgrzanym do 175st (góra-dół) piekarniku, przez ok 30 minut.Od
mleka odlać szklankę, pozostałe wlać do rondla i zagotować z
cukrem. Proszek rozpuścić w szklance
mleka i wlać do gorącego
mleka mieszając energicznie. Lekko ostudzony
budyń wylać na ostudzone ciasto
biszkoptowe (Można wcześniej nasączyć
biszkopt np. rozcieńczonym
sokiem z cytryny lub rozcieńczonym
alkoholem) Wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Truskawki zmiksować (blender/mikser końcówką do ucierania) z
cukrem pudrem na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i dodać do
truskawek, wymieszać. Masę wylać delikatnie na ostudzony
budyń. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zestalenia się musu
truskawkowego. Proponuję ciasto robić wcześnie rano, jeśli chcemy je podać po południu lub najlepiej dzień wcześniej :)
Smacznego! :-)