Wykonanie
Od dawna miałam zamiar wypróbować stary przepis na placki z kwiatami czarnego bzu. Jakoś zawsze mi się zapominało i kwiaty przekwitały. W tym roku postanowiłam dopilnować i zrobić nie tylko placki ale i
syrop na przeziębienie i kaszel. Tak więc dziś są placki a za dwa dni będzie gotowy
syrop.
Porcja na 20 placków:20 kiści kwiatów czarnego bzu2
jaja2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniatłuszcz do smażenia
cukier puder do posypaniaWykonanie:Kwiaty czarnego płuczemy i odkładamy by obciekły.
Jajka mieszamy z
mlekiem,
mąką, 1 szklanką
wody,
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki, ale nie za gęste, żeby placki w środku nie były surowe.Kiście kwiatów zanurzamy w cieście, trzymając za łodygę. Następnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz, lekko rozpłaszczamy. Nożyczkami przycinamy łodygę. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoto. Nadmiar tłuszczu odsączamu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!