Wykonanie
Składniki:
Biszkopt:6
jajek12 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 litr
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudru3 opakowania
śmietan-fixów3
wafelki w czekoladzie deserowej Princessa Maxi
brzoskwinie odsączone z puszkiPolewa
kakaowa:3 łyżki
wody3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao¼ kostki
margarynyDodatkowo:1 opakowanie podłużnych
biszkoptów3/4 szklanki mocnego naparu z
herbatydowolne dekoracje
Sposób przygotowania :1. Zrobić
biszkopt, ubić
białka, dodawać stopniowo
cukier,
żółtka, obydwie
mąki i
kakao,
proszek do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy i upiec, a
potem przestudzony
biszkopt przekroić na pół.2. Schłodzoną
śmietanę ubić, dodając
cukier puder i
śmietan-fixy. Ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odłożyć trochę ubitej
śmietany do dekoracji.3. Następnie dodać do pozostałej
śmietany pokrojone w drobną kostkę
wafelki oraz pokrojone
brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.4. Jeden blat ciasta nasączyć wystudzoną
herbatą. Wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć równomiernie
biszkopty i nasączyć
herbatą. Wyłożyć pozostały krem, a na to blat
biszkoptowy, który również nasączamy.5. Pozostałą ubitą
śmietaną, którą wcześniej odłożyliśmy dekorujemy ciasto wokół.6. Zrobić polewę:
wodę,
cukier i
kakao rozpuścić na ogniu, zdjąć z palnika, wrzucić
margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto, całość udekorować.7. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a
biszkopt upiec 2 dni wcześniej.
Smacznego :)Źródło: przepis na krem z bloga Czerwień i błękit