ßßß Cookit - przepis na Krem wafelkowo-brzoskwiniowy:

Krem wafelkowo-brzoskwiniowy:

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
3 opakowania śmietan-fixów
3 wafelki w czekoladzie deserowej Princessa Maxi
brzoskwinie odsączone z puszki
Polewa kakaowa:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
¼ kostki margaryny
Dodatkowo:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
dowolne dekoracje
Sposób przygotowania :
1. Zrobić biszkopt, ubić białka, dodawać stopniowo cukier, żółtka, obydwie mąki i kakao, proszek do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy i upiec, a potem przestudzony biszkopt przekroić na pół.
2. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder i śmietan-fixy. Ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odłożyć trochę ubitej śmietany do dekoracji.
3. Następnie dodać do pozostałej śmietany pokrojone w drobną kostkę wafelki oraz pokrojone brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
4. Jeden blat ciasta nasączyć wystudzoną herbatą. Wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć równomiernie biszkopty i nasączyć herbatą. Wyłożyć pozostały krem, a na to blat biszkoptowy, który również nasączamy.
5. Pozostałą ubitą śmietaną, którą wcześniej odłożyliśmy dekorujemy ciasto wokół.
6. Zrobić polewę: wodę, cukier i kakao rozpuścić na ogniu, zdjąć z palnika, wrzucić margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto, całość udekorować.
7. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt upiec 2 dni wcześniej.
Smacznego :)
Źródło: przepis na krem z bloga Czerwień i błękit
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/03/tort-z-kremem-wafelkowo-brzoskwiniowym.html