Pyszne, delikatne biszkoptowe ciasto w połączeniu z kremem mascarponejest ciachem po prostu idealnym.Lekkie i puszyste, z dodatkiem kakaowej polewy przypadnie do gustu każdemu.Ale ostrzegam: na jednym kawałku się nie kończy! :)Składniki na (jeden) biszkopt (pieczemy dwa, więc ilość składników podwajamy):4 jajka1 szklanka cukru pudru3 czubate łyżki mąki pszennej2 duże łyżki kakao1 łyżka mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia* * *Mikserem ubijamy jajka z cukrem pudrem, aż masa będzie gęsta i biała (zajmie na to ok. 10 minut).Przesiewamy mąkę razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Mieszamy i stopniowo dodajemy do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką.Masę wykładamy do posmarowanej i oprószonej mąką tortownicy.Pieczemy przez ok 30-35 minut w temp 175 °C .Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez ok. 20 min.Następnie wyjmujemy biszkopt z formy.W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.Do nasączenia: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 i 1/2 szklanki wrzątku.Składniki na krem:250g serka mascarponepół szklanki cukru pudru300ml śmietany kremówki (30% lub 36%)2 opakowania śmietan-fix'uMascarpone wymieszać z cukrem pudrem.Śmietanę zmiksować ze śmietan-fixem na puszysty krem.Całość wymieszać łyżką.Każdy biszkopt kroimy na dwa placki.Na tortownicę wykładamy jeden placek, nasączamy go 1/4 ilości kawy (ostudzonej) i nakładamy 1/4 przygotowanego kremu mascarpone.Kładziemy drugi placek i ponownie nasączamy, nakładamy krem i pokrojone w plasterki banany.To samo robimy z pozostałymi dwoma plackami biszkoptu.* * *Polewa1/3 kostki margaryny1 łyżka wody1 czubata łyżka kakao3 łyżki cukruMargarynę rozpuszczamy w małym garnuszku na niewielkim ogniu.Dodajemy wodę, kakao i cukier.Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta.Przepis na biszkopt zaczerpnięty z Kwestii smaku .