Wykonanie
"20 lat minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek
tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks !Długo nie mogłam zdecydować się co do
tortu, bo najpierw chciałam typowo masowy, później chciałam coś z
bananami, później jakiś delikatny na zimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co
mogę powiedzieć? Jest nie przesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu IDEALNY ! Chyba nie muszę dodawać jak szybko zniknął z patery ;) Zachęcam do wypróbowania, bo na prawdę warto ;)Składniki na
biszkopt jasny :5
jajek1 i 1/2 szkl
cukru1 i 1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na ciemny
biszkopt :3
jajka3/4 szkl
cukru3/4
mąki pszennej1/3
mąki ziemniaczanej2 duże łyżki gorzkiego
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo nasączenia :ok 3/4 szkl
herbatysyrop z
brzoskwiń (z puszki)Pozostałe składniki :
dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza)
dżem porzeczkowy2
galaretki brzoskwinioweduża puszka
brzoskwiń500 ml
śmietanki 30%1
śnieżka w proszku1
śmietan-fixok.3-4 łyżek
cukru pudruPrzygotowanie:Jasny
biszkopt :
Jajka rozbijamy do miski, dodajemy
cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy
bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę na
biszkopt wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu musimy przekroić
biszkopt na pół (u mnie akurat wyszedł
biszkopt trochę za wysoki i musiałam podzielić go na 3 części, jedną odłożyłam).Ciemny
biszkopt : Przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko dodajemy
kakao i skracamy czas pieczenia do ok. 20 min. Po upieczeniu odkrajamy cienką, górną część
biszkoptu i kruszymy - to będzie nasza posypka na boki ciasta.Zaparzamy
herbatę i studzimy.
Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z
herbatą.Część
brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji.Mus
brzoskwiniowy : 1
galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance
wody, czakamy aż wystygnie. Do ostudzonej
galaretki dodajemy
dżem brzoskwiniowy i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż już trochę stężeje.
Bita śmietana : Schłodzoną
śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy
śnieżkę,
śmietan fix i
cukier puder (tutaj możemy dodać więcej
cukru, wszystko zależy od tego jak bardzo słodki chcemy
mieć tort, chociaż myślę, że te 3-4 łyżki są wystarczające). Ubijamy jeszcze chwilkę.Przełożenie :1) Jasny
biszkopt --> dobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus
brzoskwiniowy. Odstawiamy do lodówki, do czasu aż nie będzie nam się rozpływał2) Ciemny
biszkopt --> dobrze nasączamy, wykładamy
dżem z czarnej porzeczki (dałam niecały słoiczek), na to wykładamy grubszą warstwę
bitej śmietany i
brzoskwinie pokrojone w kostkę (trochę je powduszałam w masę)3) Drugi jasny
biszkopt (to jest już góra)--> nasączamy i smarujemy cienko masą
śmietanową górę i boki.4) Boki
tortu obsypujemy pokruszonym ciemnym
biszkoptem, z pozostałej
bitej śmietany szprycą dekorujemy tort, a na środku układamy półplasterki
brzoskwiń, zalewamy je tężejącą drugą
galaretką.
Smacznego ! ;)