ßßß Cookit - przepis na Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

"20 lat minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks !
Długo nie mogłam zdecydować się co do tortu, bo najpierw chciałam typowo masowy, później chciałam coś z bananami, później jakiś delikatny na zimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co mogę powiedzieć? Jest nie przesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu IDEALNY ! Chyba nie muszę dodawać jak szybko zniknął z patery ;) Zachęcam do wypróbowania, bo na prawdę warto ;)
Składniki na biszkopt jasny :
5 jajek
1 i 1/2 szkl cukru
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciemny biszkopt :
3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 mąki pszennej
1/3 mąki ziemniaczanej
2 duże łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia :
ok 3/4 szkl herbaty
syrop z brzoskwiń (z puszki)
Pozostałe składniki :
dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza)
dżem porzeczkowy
2 galaretki brzoskwiniowe
duża puszka brzoskwiń
500 ml śmietanki 30%
1 śnieżka w proszku
1 śmietan-fix
ok.3-4 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę na biszkopt wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu musimy przekroić biszkopt na pół (u mnie akurat wyszedł biszkopt trochę za wysoki i musiałam podzielić go na 3 części, jedną odłożyłam).
Ciemny biszkopt : Przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko dodajemy kakao i skracamy czas pieczenia do ok. 20 min. Po upieczeniu odkrajamy cienką, górną część biszkoptu i kruszymy - to będzie nasza posypka na boki ciasta.
Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą.
Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji.
Mus brzoskwiniowy : 1 galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance wody, czakamy aż wystygnie. Do ostudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż już trochę stężeje.
Bita śmietana : Schłodzoną śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy śnieżkę, śmietan fix i cukier puder (tutaj możemy dodać więcej cukru, wszystko zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć tort, chociaż myślę, że te 3-4 łyżki są wystarczające). Ubijamy jeszcze chwilkę.
Przełożenie :
1) Jasny biszkopt --> dobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus brzoskwiniowy. Odstawiamy do lodówki, do czasu aż nie będzie nam się rozpływał
2) Ciemny biszkopt --> dobrze nasączamy, wykładamy dżem z czarnej porzeczki (dałam niecały słoiczek), na to wykładamy grubszą warstwę bitej śmietany i brzoskwinie pokrojone w kostkę (trochę je powduszałam w masę)
3) Drugi jasny biszkopt (to jest już góra)--> nasączamy i smarujemy cienko masą śmietanową górę i boki.
4) Boki tortu obsypujemy pokruszonym ciemnym biszkoptem, z pozostałej bitej śmietany szprycą dekorujemy tort, a na środku układamy półplasterki brzoskwiń, zalewamy je tężejącą drugą galaretką.
Smacznego ! ;)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2013/05/tort-z-bita-smietana-i-brzoskwiniami.html