ßßß Cookit - przepis na Rabarbar po "kasztelańsku"

Rabarbar po "kasztelańsku"

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto dla wszystkich, którzy lubią rabarbar. Polecam
składniki na tortownicę o średnicy 28cm:
biszkopt:
3 jajka
40 g cukru
25 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
szczypta proszku dopieczenia
masa rabarbarowa:
800 g obranego rabarbaru pokrojonego w kawałki ok.2cm
100 g wody
2 galaretki owocowe
ew. 75 g brązowego cukru
350 g śmietany 30% (mocno schłodzonej)
10 g cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
polewa czekoladowa:
100 g margaryny
1 jajko
45 g cukru
20 g kakao naturalnego
Wykonanie z pomocą Thermomixa:
Biszkopt:
Piekarnik rozgrzać do temp. 175*C
Przy pomiocy motylka ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min. / obr. 4
Dodać cukier, ubić 4 min. / obr.3
Dodać mąki i proszek, wymieszać 15-20 s. / obr. 2
Ciasto przelać do tortownicy o śr. 28 cm lub kwadratowej blaszki; piec 25 min. do suchego patyczka.
masa rabarbarowa:
Oczyszczony i pokrojony rabarbar umieścić w czystym naczyniu.
Dodać wodę i cukier; gotować 15 min. / 100*C / obr. 2
Dodać galaretki, wymieszać 1 min. / obr.4
Zmiksować 20 s. / obr. 8; przelać na biszkopt (może być ciepły) i całość ostudzić.
W suchym i czystym naczyniu ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fixem; przy pomocy motylka na obrotach 3 aż konsystencja będzie sztywna.
Wyłożyć na zimną masę rabarbarową; widelcem zrobić "esy-floresy", wstawić do lodówki.
polewa czekoladowa:
Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na malutkim ogniu. Nie dopuścić do wrzenia!
W naczyniu za pomocą motylka ubić jajko z cukrem i kakao 2 min. / 50*C / obr. 3
Przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczoną margarynę, wymieszać 20 s. / obr. 2
Polewą polać fantazyjnie bitą śmietanę i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.
Inspiracją do tego przepisu był przepis na Szarlotkę kasztelańską z książki "Nasi przedstawiciele polecają".
Uwaga: ciasto uzależnia :) Rozchodzi się tak szybko, że telefonem trudno zrobić zdjęcie; po aparat nie zdążyłam pobiec.
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/05/rabarbar-po-kasztelansku.html