Wykonanie
Pyszne ciasto dla wszystkich, którzy lubią
rabarbar. Polecam
składniki na tortownicę o średnicy 28cm:
biszkopt:3
jajka40 g
cukru25 g
mąki pszennej10 g
mąki ziemniaczanejszczypta proszku dopieczeniamasa rabarbarowa:800 g obranego
rabarbaru pokrojonego w kawałki ok.2cm100 g
wody2
galaretki owocoweew. 75 g
brązowego cukru350 g
śmietany 30% (mocno schłodzonej)10 g
cukru pudru1 opakowanie
śmietan-fixupolewa czekoladowa:100 g
margaryny1
jajko45 g
cukru20 g
kakao naturalnegoWykonanie z pomocą Thermomixa:
Biszkopt:Piekarnik rozgrzać do temp. 175*CPrzy pomiocy motylka ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę 3 min. / obr. 4Dodać
cukier, ubić 4 min. / obr.3Dodać
mąki i proszek, wymieszać 15-20 s. / obr. 2Ciasto przelać do tortownicy o śr. 28 cm lub kwadratowej blaszki; piec 25 min. do suchego patyczka.masa rabarbarowa:Oczyszczony i pokrojony
rabarbar umieścić w czystym naczyniu.Dodać
wodę i
cukier; gotować 15 min. / 100*C / obr. 2Dodać
galaretki, wymieszać 1 min. / obr.4Zmiksować 20 s. / obr. 8; przelać na
biszkopt (może być ciepły) i całość ostudzić.W suchym i czystym naczyniu ubić kremówkę z
cukrem i
śmietan-fixem; przy pomocy motylka na obrotach 3 aż konsystencja będzie sztywna.Wyłożyć na zimną masę
rabarbarową; widelcem zrobić "esy-floresy", wstawić do lodówki.
polewa czekoladowa:
Margarynę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w rondelku na malutkim ogniu. Nie dopuścić do wrzenia!W naczyniu za pomocą motylka ubić
jajko z
cukrem i
kakao 2 min. / 50*C / obr. 3Przez otwór w pokrywie wlać rozpuszczoną
margarynę, wymieszać 20 s. / obr. 2Polewą polać fantazyjnie
bitą śmietanę i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.Inspiracją do tego przepisu był przepis na Szarlotkę kasztelańską z książki "Nasi przedstawiciele polecają".Uwaga: ciasto uzależnia :) Rozchodzi się tak szybko, że telefonem trudno zrobić zdjęcie; po aparat nie zdążyłam pobiec.