Wykonanie
Piliście
kawę po kapitańsku?Podaje się ją z koglem-moglem i odrobiną
alkoholu.W cieście kapitańskim odnajdziecie dokładnie te same smaki.Mocno
czekoladowy spód,
bita śmietana,
biszkopty nasączone
kawą orazbardzo kremowa i wysokoprocentowa masa ajerkoniakowa,którą możecie już znać z ciasta
adwokata .Bardzo wyraziste w smaku, kremowe i rozgrzewające,będzie idealne na chłodne wieczory przy gorącej herbacie.
Składniki: ( blacha 24 x 32 cm )
biszkopt3 duże
jajka (lub 4 rozmiar M)3/4 szklanki
cukru5 łyżek
oleju5 łyżek
wodyniepełna szklanka
mąki pszennej (150 g)1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 płaskie łyżki
kakaomasa ajerkoniakowa700 ml
mleka1 szkl.
cukru1/2 opakowania
cukru wanilinowego2 i 1/2 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
mąki ziemniaczanej3
żółtka200 g miękkiego
masła180 ml
likieru "
Adwokat"
bita śmietana500 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2
śmietan-fixyponadtomałe opakowanie okrągłych biszkopcików2 łyżki
kakaoSposób wykonania:Przygotować
biszkopt:
Białka ubić z odrobiną
soli na sztywno, stopniowo dodawać
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując, dodawać po jednym
żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać
wodę, a następnie
olej.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.Przygotować masę: Połowę
mleka i
cukier zagotować.
Żółtka utrzeć z
cukrem wanilinowym, następnie dodać obie
mąki i pozostałe
mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się
mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować.
Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie
masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.Do budyniowej masy ostrożnie wlewać
Adwokat i cały czas miksować. Zmniejszyć obroty i miksować krótko, tylko do połączenia składników.Przygotować poncz: 3 łyżeczki
kawy i 2 łyżeczki
cukru zalać gorącą
wodą. Wystudzić.
Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu
ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać
kakao.
Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie
kakao. Wyłożyć pozostałą masę.Dobrze schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno z
cukrem i
śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać
kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego :)